Ja, nu är det klappat och klart. I alla fall för de stora avtalen. Det finns avtal för elektriker som ännu inte är klara, och det finns andra avtalsområden där man nu tar strid. Häromdagen varslade grafikerna om strejk på några tidningstryckerier.

 

 

De har kommit på rad. Avtalen som formar det dagliga arbetslivet för miljoner svenskar. Lönehöjningarna och andra stora viktiga frågor, Men också de små men ack så viktiga frågorna. De små stenarna i bygget. Har jag rätt att gå till läkaren på arbetstid? Vad händer om chefen säger att jag måste jobba extra i helgen och det är min barnhelg. Det var två veckor sen jag såg barnen.
Mikael Pettersson säger lite längre fram i tidningen att det är som att koka ihop en fin sås. Andra beskriver det på andra sätt, om schackspel, hissar som går upp och ner, ja ibland beskrivs det som krig. De som bygger de svenska kollektivavtalen sprider liknelser för att formulera det som det nog är väldigt svårt att beskriva. Arbetet hela vägen från den enskilde medlemmens ilska för någon orättvisa eller arbetsgivarens sätt att agera, fram till ett avtal.

 

 

Naturligtvis är dessa förhandlare människor som lägger en del av sin personlighet i sättet att förhandla, och det behövs nog en typ av människor som älskar att gå in i en tuff avtalsmatch. Det viktiga för förbunden och för medlemmarna är att välja de som bäst kan företräda dem i förhandlingar.
Ansvariga i fackförbunden och hos arbetsgivarna uttalar sig till media lite försiktigt och kryptiskt under förhandlingarna. Ofta är parterna inne i ett förhandlingsläge om en eller några formuleringar och de vill inte riskera det goda klimatet i förhandlingsrummet.
Andra gånger vill de verkligen förmedla något som ska få motpart eller de egna att agera. Det är nog alltid sant det de säger, men inte så sällan är det också en signal åt något håll. Om förhandlingsvilja, om beredskap att det är dags att förbereda sig för strid.

 

 

Men ibland när man pratar med en förhandlare så är de bara hjärtligt glada för något eller heligt förbannade, oavsett om det handlar om en anslagstavla i lunchrummet, eller om det handlar om viktiga löneprocent för tusentalsmänniskor.
Nu är det mesta över för den här gången. Men det dröjer inte länge förrän diskussionerna om märket, ingångslöner, reseregler och procent är i fokus igen.

 

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

 

Tummen upp:
För fackligt aktiva som törs tala klartext och låta säkerheten för flertalet gå före den egna tryggheten.

Tummen ner:
För den falska elektriker som härjat i södra Sverige, där han stulit från äldre människor. Nu är han dock gripen.