• De tävlande elinstallatörerna i klassen elteknik. Bakre raden från vänster. Olov Nilsson, Hudiksvall. Robin Stattin, Sollefteå. Martin Sedig Bäck, Luleå. Främre raden från vänster: Felix Grundin Johansson, Vetlanda. Christoffer Carling, Borås. Foto: Leif Göbel

  • Robin Stattin från Sollefteå, var bäst i klassen elteknik. Foto: Leif Göbel

  • Simon Franzén från Lidköping, vann klassen telekommunikation. Foto: Leif Göbel

Robin Stattin och Simon Franzén är de ny svenska mästarna i elteknik och telekommunikation.

På Yrkes SM i Malmö var fredagen den sista ”arbetsdagen” för de tolv tävlande inom elteknik respektive telekommunikation. Efter hårt arbete under tre dagar lyckades en inom varje område ta hem guldmedaljen.

Inom elinstallation blev det Robin Stattin, FEKA Partner Sollefteå och inom telekommunikation Simon Franzén, Bravida Lidköping. Vinsten innebär att de nu ingår i det svenska yrkeslandslaget och får följa med till VM.

På hedrande andraplatser kom Christoffer Carling, Assemblin i Borås (elteknik) och Johan Fillman, Kringdata i Orsa (tele). De är reserver till VM om något händer. Deltagarna har alla gjort ett strongt arbete innan SM och under tävlingarna.

Yrkes-VM är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år, och Sverige representeras av Yrkeslandslaget. Det är en spektakulär tävling och uppvisning av olika yrken. Över 1 200 unga yrkesverksamma från ca 60 länder tävlade i över 50 olika yrkesgrenar under Yrkes-VM 2015 i São Paulo. 2017 års tävling äger rum i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten den 14–19 oktober.

Leif Göbel