Vi har precis kommit ur en avtalsrörelse som var ganska unik på både bra och dåliga sätt. LO-samordningen sprack tyvärr vilket jag tror inte någon som inte jobbar åt svenskt näringsliv kan säga är bra. Men 6F drev på och såg till att lönenivån hamnade högre än vad många befarar kunde ha blivit en lägre nivå utan 6F. Vi körde ända in i kaklet, stöttade varandra och fick till ganska bra avtal för alla medlemmar.

Det viktigaste var nog att Svenskt Näringsliv erkände en annan bransch som ett märke. Om det är bra eller dåligt lär utvisa sig i framtiden. Men jag är övertygad om att hela LO-kollektivet kommer tjäna på det i framtiden. Handels lyckades att få igenom en låglönesatsning vilket alla tjänar på. Även de med högre månadslön.

En annan positiv del av avtalsrörelsen 2016 var beviset av ungas engagemang. Informationsflödet som ofta sker digitalt idag via sociala medier dominerades totalt av olika sammansättningar som bestod av engagerade medlemmar i fackförbunden som var under 30 år fyllda. medlemmar i fackförbunden som var under 30 år fyllda.

Vi backade varandra, vi tjatade i chattar sent in på nätterna, hade telefonmöten, skapade nya kontakter, träffades på aktiviteter och vi vann. Helt ärligt, vi vann. Vi bevisade vår existens, att vi unga finns här NU och att vi har ett mål. Unga Elektriker, Unga Byggare, alla ungdomskommittéer, ungdomsansvariga och fackligt engagerade unga drev på utav bara tusan!

Vi kan genom det amerikanska valet se sociala mediers genomslagskraft. Bernie Sanders, den demokratiske socialisten som tagit USA med storm har på allvar utmanat ett etablissemang som i vissa avseende är likt en korsning av en oligarki och en aristokrati.

En ung generation har gett denne visionens människa ett enormt lyft genom sociala medier utan att låta det stanna där, torgmöte efter torgmöte och arena efter arena har slagit publikrekord med en dominans av unga supportrar till den demokratiske presidentkandidaten.

Vad gör han undrar kanske någon? En något nedkortad version lyder: Han pratar klasspolitik och vägrar ta emot pengar av företag eller Wall Street som annars köper sig in hos presidentkandidaterna. Han tar istället bidrag på i snitt 20-30 dollar från flera tusen vanliga knegare för att kunna föra deras politiska talan.

Men tillbaka till vår egen verklighet. Luta er inte tillbaka, det viktigaste arbetet sker mellan avtalsrörelserna. Opinionsbildning, skolning, nya unga medlemmar ska ha information och vi ska framförallt ta plats!

Vi ska vara representerade, vi ska göra oss hörda och vi ska kräva vår rätt.

Vi kanske inte organiserar oss som för 20, 30, 40 eller 50 år sedan. Men vet ni vad? Who cares!? Det viktiga är att vi organiserar oss och driver våra frågor. Ungdomar vet bäst vad ungdomar vill och kan. Låt oss sätta den agendan tillsammans!

Victor Nordin, Malmö
24 år Ung, fackligt engagerad & tidvis arg