• David Carlsson från Eksjö deltog i tävlingen i telekommunikation. Foto: Leif Göbel

  • Från vänster Jonas Frölander och Joakim Carlsson är domare och funktionärer under Yrkes SM. Foto: Leif Göbel

  • Fibersvets. Foto: Leif Göbel

  • Fibersvets. Foto: Leif Göbel

  • Foto: Leif Göbel

  • .Johan Fillman, Orsa vann snabbtävlingen i fibersvetsning. Foto: Leif Göbel

  • De sex tävlande telekommunikatörerna. Bakre raden från vänster. Andreas Blom, Mariestad. David Carlsson, Eksjö. Emil Nilsson, Härnösand.
    Främre raden från vänster Johan Fillman, Orsa. Simon Franzén, Lidköping. Erik Huhta, Luleå. Foto: Leif Göbel

På Yrkes-SM i Malmö tävlas det också inom området telekommunikation. De tävlande ska göra installationer som får bredband, telefon, media och övervakningskameror att fungera. De använder olika tekniker som exempelvis fiber, datakabel och trådlöst nätverk W-Lan.

I gymnasiet läser man el- och energiprogrammet, elteknik, men har en annan utgång i slutet än de andra, mot telekommunikation. Joakim Carlsson som är domare och expert på installationsteknik Tele, uppskattar att långt mindre än tio procent av eleverna har detta val. Det gör att mindre än 100 ungdomar på el- och energiprogrammet går ut i årskurs tre med inriktningen telekommunikation.

– Detta trots att marknaden skriker efter telekommunikatörer med rätt kompetens. Samtidigt är det stora pensionsavgångar inom området, säger Carlsson.

Ofta är det så att några på ett elföretag har telekomkompetensen. Jonas Frölander som var VM 6:a i Brasilien är ett sådant exempel. Till vardags elektriker på Caverion men har telekominriktningen som specialitet.

Men med den explosion av datatjänster, fiberutbyggnad och intelligenta tjänster är det lite märkligt att inte fler unga satsar på området. Lika märkligt är frånvaron av tjejer inom området. Trots att det lämpar sig alldeles utmärkt för dem. Det finns däremot tusenfalt fler ”säljare” av alla kön inom telekommunikation som kränger fiberuppkopplingar och abonnemang. Men det ska vara kvalificerade yrkesmän och kvinnor som utför installationerna och begriper hur det fungerar också.

På torsdagen utfördes en snabbtävling hos telekommunikatörerna. Uppgiften var att
svetsa tolv fiberskarvar för bredband så snabbt som möjligt. Vinnare blev Johan Fillman från Orsa.

Under dagen går tävlingen in på slutvarvet. Vem av de sex ska vinna och bli med i det svenska yrkeslandslaget i Yrkes-VM? Vi får se senare idag. I Yrkes EM ingår inte telekommunikation som yrke. Men Sverige jobbar för det och intresse finns från Tyskland, Norge, Holland och Frankrike.

Leif Göbel