• Den japanska delegationen hejade och fotograferade. Foto: Leif Göbel

  • Fr v Sho Tokumori japansk guldmedaljör i telekommunikation tackar Jonas Frölander, elektriker på Caverion för god kamp. Foto: Leif Göbel

  • Ursinnig spurtstrid hårt bevakad av branschpressen. Foto: Leif Göbel

Jonas Frölander visar VM-form i telekommunikation. Under torsdagen vann han en improviserad kamp mot en meriterad guldjapan.

En tjugomannadelagation från Japanska ”Yrkeslandslaget” med domare, funktionärer och tävlande inför nästa yrkes-VM besöker Yrkes-SM i Malmö för att skaffa erfarenheter och lära sig. Bland dem fanns den suveräne Sho Tokumori – guldmästaren 2015 i telekommunikation. Japans hopp inför VM. En improviserad landskamp anordnades där han fick möta Jonas Frölander som tävlade för Sverige i telekommunikation i VM Brasilien och där kom på en hedrande 6:e plats. Jonas arbetar till vardags hos Caverion i Nyköping. På Yrkes SM är han en av domarna i telekommunikation.

Kampen idag handlade om att få till en fönsterbredbandskanal med datauttag snabbast. Med den japanska delegationen som ivrig hejaklack mellan fotograferandet samlades en intresserad skara och kombatanternas händer och fingrar flögo som lärkvingar. Med en ursinnig spurt och ett par rejäla bankanden avgjorde dock Frölandet. Applåder och fotografering efteråt i 118 olika vinklar. En riktig vänskapslandskamp med två glada tävlande.

Sverige har 9,5 miljoner invånare, Japan närmare 130 miljoner.

Leif Göbel