• Byggnads ordförande Johan Lindholm, LO:s internationelle sekreterare Oscar Ernerot och Elektrikernas ordförande Jonas Wallin besökte under hösten Abu Dhabi för att granska de arbetsvillkor som finns i Förenade arabemiraten inför Yrkes-VM 2017.  Foto: Tomas Nyberg

  • – Förenade Arabemiraten vill inte bli en del av Qatardebatten, säger den svensk ambassadören i Abu Dhabi Jan Thesleff, Men någon större skillnad för gästarbetarna från Asien är svår att se. Foto: Tomas Nyberg

– En bojkott av Yrkes-VM i Abu Dhabi är fel. Men vi ska uppmärksamma situationen och försöka förbättra villkoren för arbetarna där, säger Jonas Wallin, ordförande för svenska World skills.

 

 

I mitten av oktober 2017 avgörs nästa Yrkes-VM i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Arrangemanget har kritiserats, utifrån de arbetsvillkor som gäller i landet. Det är liknande villkor som i grannlandet Qatar som kritiserats hårt för arbetsvillkoren inför Fotbolls-VM 2022.
I Förenade Arabemiraten är man rädd för att bli beblandad med Qatar.
– Förenade Arabemiraten vill satsa på mjuka värden. De vill inte bli en del av qatardebatten, sa den sa den svenska ambassadören Jan Thesleff, när han mötte representanter för BWI under hösten.
En bojkott av Yrkes-VM har diskuterats både inom LO och Bygginternationalen.
– Det är lätt att säga bojkott. Men jag tycker det är fel med bojkott. Det viktigaste är ändå att man måste förbättra villkoren, säger Jonas Wallin.

 

LÄS ÄVEN: Dags för yrkes-SM – ”Räknar med 20 000 besökare”

 

I Förenade arabemiraten finns det omkring åtta miljoner migrantarbetare från Asien, i första hand Filippinerna, Indien och Nepal. Precis som de andra länderna i Gulfregionen vill man vara bäst, men har svårt att anpassa sig till justa arbetsvillkor. Bland annat härskar här det så kallade kafalasystemet, vilket innebär att en person måste ha en sponsor i landet för att kunna bo och arbeta där. Migrantarbetarna blir därmed nästan livegna i förhållande till deras arbetsgivare. Man brukar tala om ett modernt slaveri.
– Många länder och företag kan inte leva upp till reglerna för Yrkes-VM, säger Jonas Wallin.
Han menar att man nu måste bygga upp kriterier för framtida Yrkes-VM. Då ska man inte komma i situationer, där något land med tvivelaktiga regelverk för arbetslivet, får Yrkes-VM.
– Nån form av certifiering, säger Wallin.

 

YRKES-SM 2014 I UMEÅ: Johan tog SM-titeln i installation

 

Som det är nu är det viktigaste att uppmärksamma situationen i Förenade Arabemiraten, menar Wallin.
– Inget Yrkes-VM utan schyssta villkor. Nu får vi använda spelen för att ställa krav, säger Ambet Yuson, generalsekreterare i Bygginternationalen, BWI.
Efter Yrkes-VM i Abu Dhabi så är nästa tävling i Sotji 2019. Även beslutet om detta Yrkes-VM har kritiserats utifrån situationen inför vinter-OS 2014.
År 2020 arrangeras också världsutställningen i Abu Dhabi. Där deltar Sverige och ambassadören Thesleff ser det som viktigt.
– Vi vill att svenska företag ska vara med och bygga upp 2020, säger Jan Thesleff.

 

TV: Så såg det ut på Yrkes-SM i Umeå

 

Han pekar bland annat på att Sverige kan bidra med att få in ”mjuka värden”.
Uttagningen av Sveriges trupp till Yrkes-VM i Abu Dhabi sker i första hand vid Yrkes-SM i Malmö i maj 2016.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

Förenade Arabemiraten

Ligger i den sydöstra delen av arabiska halvön. Grannland till Saudiarabien, Qatar och Oman. En federation av sju emirat som var för sig styrs av en emir som ärver tronen.
Dubai är största stad och Abu Dhabi är huvudstad.
9 miljoner invånare, varav 8 miljoner migrantarbetare.
4200 svenskar bor i landet och 250 svenska företag arbetar i landet.
Sverige har avtal med Förenade arabemiraten vad gäller forskning och utveckling.
En rådgivande församling varav hälften väljs i val och den andra utses av statsledningen.

Yrkes-VM

Arrangeras av WorldSkills international.
Beslut tas i General assembly där varje land har en röst.
Brukar beskrivas som den största internationella tävlingen efter Fotbolls-VM, sommar-OS och vinter-OS.
Brukar ha över 1000 tävlande och ett par hundra tusen i publik.
Arrangeras i oktober 2017 i National exebition center i Abu Dhabi och i Sotji 2019.