• 1. Grunnande tävlande elektriker vid Yrkes-SM i malmö 2012. Foto: LEIF GÖBEL

  • 2. Jonas Wallin talar med elever på elteknikprogrammet i Karlstad. Foto: LEIF GÖBEL

 

Det är lite extra pirrigt nu för 12 elektriker inom elinstallation och telekommunikation. Tolv killar som tillsammans med över 200 ungdomar möts på Malmömässan 11-13 maj.

De ska göra upp i nästan 40 olika yrken. Allt från guldsmed, florist till plattsättare och elektriker. På fredag koras vinnarna som då kan titulera sig som svensk mästare inom sitt yrke. Kung Carl XVI Gustaf besöker Malmömässan under avslutningsdagen.

 

2016 är passande nog Yrkesutbildningens år som innebär att Svenskt Näringsliv, LO, Utbildningsdepartementet och WorldSkills kommer att satsa extra resurser på att prioritera och lyfta den Svenska yrkesutbildningen. I höst är det dessutom EuroSkills den 30 novemver – 4 december på Svenska Mässan i Göteborg.

– Vi vill med Yrkes-SM visa att en yrkesutbildning alltid är ett klokt livsval. Det finns större chans till jobb, bättre löner och till skillnad vad många missuppfattat även möjligheter att få behörighet till högskolan. Vi räknar med att det kommer runt 20 000 besökare från skolkompisar, släkt och vänner till ministrar, media och kungen. Jag och Gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic kommer att inviga mässa, berättar Jonas Wallin som är ordförande för WorldSkills Sweden.

 

Leif Göbel

 

 

ELINSTALLATION

Christoffer Carling, Viskastrandsgymnasiet (gick ut 2014), Borås

Martin Sedig Bäck, Luleå gymnasieby (gick ut 2015), Luleå

Olov Nilsson, Bromangymnasiet (gick ut 2015), Hudiksvall

Jesper Löf, Brinellgymnasiet (gick ut 2014), Nässjö

Robin Stattin, Ådalsskolan (gick ut 2014), Kramfors

Aron Sandstedt, Brinellgymnasiet (gick ut 2015), Nässjö

 

TELEKOMMUNIKATION

Emil Nilsson, Stanley Security, Härnösand

Johan Fillman, Kringdata, Mora/Orsa

David Carlsson, Eksjö Elteam, Eksjö

Andreas Blom, Ljuva Änglas, Mariestad

Erik Huhta, Norrlarm, Luleå

Simon Franzen, Bravida, Linköping