• En snillrik, men ändå ganska enkel konstruktion, gör att Mikael kan koppla kvicksilverfästet som han håller med ena handen med de nya led-lamporna. Foto: Tomas Nyberg

  • En snillrik, men ändå ganska enkel konstruktion, gör att Mikael kan koppla kvicksilverfästet som han håller med ena handen med de nya led-lamporna. Foto: Tomas Nyberg

  • Mikael Enberg tycker det är roligt att lösa tekniska problem. Här är det en båtmotor, som behöver fixas och få lite omtanke. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

– Jag tycker om att experimentera. Det är lättsamt. Jag har hållit på sen jag var liten.
Det säger Mikael Engberg, elektriker från Njurunda som på fritiden är en uppfinnarjocke och fixare utöver det vanliga.

 

När han var åtta år köpte Mikael sin första moped för 35 kronor, som han naturligtvis började meka med. Sen har det blivit många mopeder, gräsklippare, snöskotrar, båtmotorer, baklastare och annat som han reparerat och rustat upp.
Till vardags är Mikael elektriker. Han jobbar i dag på Engströms el i Sundsvall med service och installationer. Tidigare har han arbetat på andra företag i trakten och under flera år var han på ett större företag på orten och vad då under en tid stationerad vid Ortvikens pappersbruk utanför Sundsvall.

 

Under sin tid på pappersbruket fick han i uppgift att byta ut en utrangerad kvicksilverarmatur, mot en modern led-belysning. Problemet var att det inte fanns något fäste till den nya armaturen, medan det fanns ett gammalt fäste kvar från kvicksilverarmaturen.
Som den uppfinnarjocke Mikael är, så började han fundera. Han prövade sig fram och en dag var konstruktionen klar.
– Jag experimenterade hemma och till slut kom jag på hur fästet skulle se ut.

 

Han konstruerade fästet till den nya armaturen själv och kan nu alltså använda det gamla fästet i taket, och nu tillverkar den själv för försäljning genom en grossist. Den rostfria stålkonstruktionen har han lagt ut på legotillverkning. Sen bockar och gängar han det som behövs.
Han har genom hjälp från bland annat Almi kunnat få konstruktionen mönster- och designskyddad inte bara i Sverige utan i hela EU.
– Många har varit intresserade och jag har sålt en hel del. Det har gått ganska fort. Nu har jag en stadig leverans av fästena. Nu behöver man inte demontera de gamla fästena till kvicksilverarmaturen. Man sparar en hel del arbetstid. Det är nog en timmes besparing på varje armatur, säger Mikael.

 

Med tanke på att den kvicksilverarmaturen inte tillverkas längre och det i många industrihallar behöver bytas till ny armatur, så hoppas Mikael nu att hans uppfinning ska användas runt om i landet.
– Det finns hundra tusentals kvicksilverarmaturer runt om i landet, säger Mikael.

 

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se