• Elektrikernas förhandlingschef är mycket nöjd över att Installationsavtalet är i hamn. Foto: Per Eklund

Installationsavtalet för elbranschen är i hamn. Under fredagskvällen skrev man på avtalet, som ger 2,4 procent på 13 månader.

– Jag kan konstatera att årets avtalsförhandlingar med EIO har förts i en konstruktiv anda där vi haft bra dialoger och försökt att hitta lösningar. Jag är mycket nöjd med avtalets innehåll. Vi har löst en väldigt viktig fråga för oss, genom att vi får möjlighet att avbryta inlåningar om företaget är oseriöst, säger Urban Pettersson i en kommentar.

Efter intensiva förhandlingar de sista dagarna, så kunde parterna, Elektrikerna och Eio, under fredagskvällen skriva på ett avtal för installationsbranschen. Avtalet är på 13 månader och ger 2,4 procent, vilket parterna menar hamnar inom ”märket”. Det berör 20 000 elektriker på 2800 företag.

– Förhandlingarna kring det nya avtalet har bedrivits i en god anda med den gemensamma målsättningen att nå ett avtal i enighet. Vi är mycket nöjda med resultatet och är övertygade om att vi nu tar ytterligare ett steg i riktning mot det moderna kollektivavtal branschen behöver, säger Installatörsföretagens och Eio:s förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn.

 

Installationsavtalet innehåller även:

Nuvarande regler om personlig integritet har förstärkts och ett förstärkt regelverk för förhandlingar har införts.

Förstärkta förhandlings- och vetoregler. Bland annat införs en möjligt att avbryta en pågående entreprenad.

Ändrade fördelningsregler för inlånade montörer vid ackordsarbete.

Nya intjänanderegler för tidbanken som innebär att nuvarande systems tröskeleffekter tas bort. Det införs en rätt att spara tid i tidbanken till nästkommande period.

En möjlighet att anställa lärlingar tidsbegränsat införs i syfte att ge fler lärlingar möjligheten till att fullgöra sin färdigträning. Bestämmelsen införs under en begränsad tid och därefter ska en gemensam utvärdering ske. Regeln omfattar enbart mindre företag som traditionellt inte har tagit emot lärlingar.

Parterna har träffat en principöverenskommelse om nya regler för dagliga resor. Reglerna ska utvärderas under avtalsperioden och därefter ska parterna överväga att införa dessa i avtalet. En grundläggande förutsättning är att reglerna är kostnadsneutrala i förhållande till nuvarande regler och att inte särskilda grupper påverkas i för stor omfattning.

Rätten till betald ledighet vid remiss från läkare begränsas till tre besökstillfällen per remiss. Rätten till ledighet kvarstår oförändrad.

Möjlighet för företag och arbetstagare att arbeta på rotation införs vid arbeten som kräver övernattning. Denna möjlighet förutsätter i varje givet fall godkännande från den enskilde arbetstagaren. Regeln syftar till att ge arbetstagarna längre ledighetsperioder samt skapa större trygghet vid rotationsarbete.

 

Förhandlingarna om ett nytt Installationsavtal inleddes i början av mars och parterna har mötts i förhandlingar flera gånger per vecka.
Parallellt med förhandlingarna om Installationsförhandlingarna pågår också förhandlingarna på andra avtalsområden för Elektrikerförbundets medlemmar.

I förhandlingarna om det näst största avtalet, Kraftverksavtalet, har parterna fortfarande inte nått någon lösning.

– Det går trögt, konstaterade Ulf Carlsson, ansvarig hos Elektrikerna för Kraftverksavtalet, på fredagen.

Per Eklund