Fastighetsanställdas förbund och Almega har kommit överens om ett ettårsavtal. Avtalet ger de anställda 590 kronor i snitt i löneökningar.

Avtalet gäller 6 500 anställda vid privata fastighets- och entreprenadföretag. Avtalet är det första bland 6F-förbunden och ger 590 kronor i genomsnittlig löneökning, hälften av påslaget är garanterat till alla.

– Jag är mycket nöjd. Det här är det första avtalet som tecknats inom 6F-samordningen och det första efter LO:s och Svenskt Näringslivs rekommendation. Vi har en uppgörelse i enlighet med den, med 590 kronor i löneökning och samma nivå för lägsta lönenivån. För oss i 6F-samordningen är det viktigt och den visar att 6F står bakom låglönesatsningen om 590 kronor som gjordes i rekommendationen. Vi har nu ett bra riktmärke för kommande avtal, säger Fastighets tredje förbundsordförande Jari Visshed.

Andra delar av avtalet är:

– En begränsning för vikarieanställningar på två år. Efter två år övergår en vikarieanställning till en tillsvidareanställning.

– Om ett företag vill införa alkohol- och drogtester ska arbetsgivaren förhandla först med facket om hur det ska gå till

– Ändrade regler för förläggning av arbetstid på helger.

Per Eklund