• Foto: Tomas Nyberg

Elektrikerförbundet och Eio sitter just nu i intensiva förhandlingar om ett nytt avtal.
– Det handlar om att analysera texter och förankring på varsitt håll. Inget blir klart i dag, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.
Även i förhandlingarna om ett nytt Kraftavtal ökar man nu takten.

Intensiteten i förhandlingarna om ett nytt Installationsavtal har stigit sista dagarna. Arbetsgivarna i Eio har presenterat avtalsskrivningar som Elektrikerna har analyserat.

Urban Pettersson är försiktig i det han säger om det exakta läget i förhandlingarna. Men han konstaterar att man nu är i ett läge, där inte bara de små förhandlingsdelegationerna ska säga sitt. En del frågor måste förankras på båda sidor.
Under onsdagskvällen samlas den stora förhandlingsdelegationen för Installationsavtalet för att diskutera läget. Med sammanslutningen inom 6F, så ska avtalen förankras även där. Med tanke på att Målarna är på väg in i en strejk som är varslad till fredag morgon, så kan det möjligen påverka beslut.

Tongångarna från förhandlarna har varit positiva, nästan lite överraskande positiva, under hela tiden sen förhandlingarna satte i gång i början av mars. Förhandlarna har också uttryck någon form av överraskning att det rullat på så bra.
På onsdagsmorgonen konstaterade dock Urban Pettersson att det stött på en del frågeställningar vid tisdagskvällens förhandlingar.

Under dagen pågår även förhandlingar om ett nytt Kraftavtal. Under onsdagseftermiddagen träffas Elektrikerna och Efa i förhandlingar, som fortsätter där man var strax före påsk. Kraftavtalsförhandlingarna har väntat på utvecklingen i Installationsförhandlingarna.
Dessutom har det funnits behov av att förhandlingschefen Urban Pettersson ska delta i båda förhandlingarna.
– På förmiddagen kommer vår delegation in och vi sitter hela eftermiddagen med Efa. Det ska bli spännande att se vad som händer, sa Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet, på onsdagsmorgonen.

På båda avtalsområdena räknar man med att sitta i förhandlingar under resten av veckan.
– Det blir inget klart i dag. Vi kör till det tar stopp, säger Urban Pettersson.

Per Eklund