• Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson: ”Målarna har vårt stöd”.

  • Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Svenska Målareförbundet har varslat om strejk.
Det handlar om Måleriavtalet, där Måleriföretagen är motpart.
– Målarna har vårt stöd, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

 

Enligt vad Målarna skriver på Facebook, så handlar det om flera skäl där de menar att motparten är ovillig att förhandla. Det handlar om ackordsystemets framtid, om EU-domen som behandlar reseersättningar och lönekraven på 3,2 procent.
– Tyvärr var detta ett nödvändigt beslut. Sällan eller aldrig har jag mött en motpart som har varit så illa förberedd som Måleriföretagen i denna avtalsrörelse. Avtalet löper ut om mindre än tio dagar och vi befinner oss inte i närheten av reella förhandlingar. Den stora förloraren på denna senfärdighet är Måleriföretagens medlemsföretag, säger Målareförbundets vice ordförande och förhandlingschef Peter Sjöstrand till förbundets Facebooksida.

 

Motparten, Måleriföretagen, anser att varslet är ansvarslöst.
– Att facket väljer att ta till stridsåtgärder är mycket beklagligt. Målareförbundet har dikterat villkoren genom den här avtalsrörelsen och deras strategi att förhandla genom hot är både oansvarigt och direkt kontraproduktivt, säger Björn Hellman, vd för Måleriföretagen i ett pressmeddelande.
Stridsåtgärderna träder i kraft den 8 april klockan 05.00 och berör 260 målare vid 35 arbetsplatser och fyra företag.

Målarnas stridsåtgärder träder i kraft den 8 april klockan 05.00 och berör 260 målare på 35 arbetsplatser. Dessutom varslas på fyra företag. I ett andra skede varslar Målarna om strejk vid fem företag från den 22 april 05.00.

Elektrikerna satt under tisdagen i förhandling med Eio om Installationsavtalet.
Mikael Pettersson, ansvarig för Installationsavtalet, säger att förhandlingarna rullar på och innan påsk ska man mötas i ett par arbetsgrupper.

– Efter påsk har vi tre heldagar inbokade med Eio. Då är stora förhandlingsdelegationen inkallad också, säger Pettersson.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se