Det är Elektrikernas förtroendevalda och ombudsmän som under den senaste tiden besökt många arbetsplatser och fackföreningsmöten. Man har noggrant informerat om parternas olika yrkande.

Runt om i Sveriges avlånga land har många elektriker samlats för att diskutera Elektrikernas och Eio:s avtalskrav.

– Vi är redo att ta fajten, säger många.

Ibland har diskussionerna var livliga och ivriga. Ja, till och med högljuddda och människor varit beredda ta strid för kraven. Ibland har medlemmar som inte följt avtalsdiskussioner tidigare fått en första inblick och kanske en första kunskap om vad som händer i en avtalsrörelse.


I bildtexterna kan du följa mer vad som hänt och vad elektriker har tyckt.

  • Medlemmar från Elektro-Emanuel på jobb vid Skene lasarett, diskuterade Elektrikernas och Eio:s avtalsförslag under en rast. Foto: Peter Hjortskog

  • Tina Nordling, ombudsman och Claes Melkersson, förtroendevald på El-ettan, hos montörerna på Caverion som jobbar i Huddinge. Tina informerade om vad som händer i avtalsrörelsen och gick igenom avtalskraven från parterna. Ett 20-tal lyssnade och de tyckte kraven från Elektrikerna var mer än rimliga. Eio:s förslag togs inte lika väl emot kan man lugnt säga. Text och foto: Daniel Lundin

  • K4 Elektriska fick besök av ombudsman Michael Clysen och verksamhetsledare Daniel Lundin som berättade om Elektrikerförbundets avtalskrav samt vad Eio vill i sina krav. De 20-tal montörer som lyssnade var rätt överens om att förbundets krav på regleringar när det gäller elektronisk övervakning är helt rätt medan Eio:s yrkanden på försämrade arbetstider och nya reseregler inte låter lika lockande. Kampviljan är god och de låter hälsa att de är redo att ta fajten. Text och foto: Daniel Lundin

  • På Peabs bygge av Askersunds Kunskaps och kulturcenter diskuterade elektriker från Midroc och Eitech avtalsfrågor. Mest var det diskussion om resor, brytpunkt och samordningen inom 6F. Foto: Camilla Lodin

  • 120 medlemmar på Nya Karolinska sjukhuset ställer sig bakom alla avtalskrav från Elektrikerna och kan tänka sig ut i sympatiåtgärder för att stödja andra förbund inom 6F. Många tyckte om idén att ändra inarbetningen av arbetstidsförkortningen så den mer liknar inarbetningen av semester. Anställningstryggheten för lärlingar såg man som viktig, medan Eio:s yrkanden var inte så populära. En ändring av arbetstiderna skulle inskränka för mycket på fritiden. Foto: Kalle Löfvenberg

  • Elektriker från Eitech och Kempes El som arbetar på Ortvikens pappersbruk var frågande till Eio:s förslag till avtalsförändringar.

  • – Med tanke på att SEBs bankchef fick 10,5 miljoner i löneökning 2015, tycker vi att vi ska ha minst 3,2 procent säger elektriker vid Marklunds och Bravida i Östersund. Foto: Kenneth Nyhlén

  • Det blev diskussioner kring förslagen om ändrade arbetstider, nya reseregler och om uttagsreglerna kring arbetstidsbanken bland montörer på Imtech som arbetar på SE-bankens nya huvudkontor i Arenastaden i Solna. På plats fanns Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson som beskrev parternas olika krav i förhandlingarna. Foto: Daniel Lundin

  • – Tidbanken ska inte ha tidsbegränsning, säger Ulf Larsson som jobbar på Imtech i Karlstad . Han vill ha mer möjlighet att kunna ta ut intjänad tid när man själv vill. – Det ska inte vara någon nollställning, men det bör vara en övre gräns på hur mycket man kan spara. Vitsen är ju faktiskt att vara ledig. Sedan ska det vara rejäla löneökningar också, säger Ulf. Foto: Per Lawén