Varje dag får drygt 900 familjer nycklar till en ny bostad i Sydafrika. Visst låter det imponerande när bostadsminister Lindiwe Sisulu redovisar positiva resultat i ett välformulerat och känsloladdat brandtal som visas på bästa sändningstid i TV från parlamentet i Kapstaden. För tillfället är landet drabbat hårt av ekonomisk kris så visst är 900 nya bostäder per dag imponerande. Fortfarande, mer än 20 år efter demokratiseringen och apartheids avskaffande lever miljoner sydafrikaner i enkla skjul utan vatten, el eller några som helst bekvämligheter.

 

Behovet av bostäder i Sydafrika är enormt. Många av dem som fötts och växt upp efter avskaffandet av apartheid är nu vuxna och får senare i år rösta i de lokala och regionala valen. Deras röster kan komma att väga tungt.
I praktiken är tak över huvudet och en dräglig bostad ingen social rättighet. Många av barnen i slummen går och lägger sig hungriga med tom och skrikande mage. I Sydafrika är kontrasterna enorma mellan fattiga och rika. Som mellan natt och dag eller slott och koja. Den som är fattig har svårt att få livspusslet att gå ihop och den som är rik kan ha beslutsångest om vilken bil han ska köra just idag, om han ska ta Mersan, BMW: n eller den alltid glänsande och nyvaxade svarta Hummern.

 

Det är brist på bostäder också i Sverige. Bostadsbristen kan ge rent perversa ekonomiska fördelar åt den med flyt på bostadsmarknaden, inte bara i Stockholm numera. I Sverige kan den som har tur göra ett klipp på bostadsmarknaden. En bekant till mig gjorde häromåret sitt livs affär då han sålde sin bostadsrätt som han ägt i knappt sju år. Lägenheten hade stigit med nästan precis en miljon kronor utan att han kostat på lägenheten en endaste krona. Inte ett enda penseldrag med ny målarfärg eller tapetrulle. Nix. En miljon på knappt sju år i värdestegring eller drygt 12 000 kronor per månad under dessa sju år i vinst, bara för att bo i en lägenhet – i Luleå! Det finns alldeles säkert många andra exempel från verkligheten i Stockholm som slår Luleå klippet med hästlängder.
I 250 kommuner, till och med i Norberg är det nu bostadsbrist. Min hemstad Luleå växer och lockar till sig nya företag och arbetstillfällen. I Luleå kommun har den socialdemokratiska majoriteten gått från ord till handling och lovar att det ska byggas 1 500 bostäder fram till 2018.

 
Även om alla inte kan eller ska bo i Stockholm så behöver det byggas många bostäder i Stockholm, också för ministrar som rekryterats från orter och städer utanför Stockholm.
Bostadspriserna i Sverige når nya höjder, det är nästan overkligt, inte bara i Stockholm som sagt. Jag tycker utvecklingen är rent bedrövlig – bygg bort bostadsbristen!
Det finns inget bättre än när det vänder, sjunger Peter Lemarc. Visst är det glädjande och bra att det vänder för Sverige. Ungdomsarbetslösheten har minskat rejält och ordet högkonjunktur används oftare. Snart har Sverige fler än 10 miljoner invånare, härligt!
Tack för ordet!

 
Leif Mettävainio
Leif Mettävainio bor sedan 2012 i Nelson Mandela Bay/Port Elisabeth i
Sydafrika. Leif har varit ombudsman och internationell sekreterare först
på Grafiska Fackförbundet sedan på GS-facket