• Tore Gren på Relacom i Bollnäs, slipper oron för nästa upphandling, Fortum ska göra om två år. Då går han i pension. Men han tycker det är synd om de yngre som ska tvingas vara oroliga för framtiden vart femte år. Foto: Per Eklund

 

Kraftbranschen var ju tidigare som en tjänst i staten, det var tryggt, det var långsiktiga åtaganden. Med den senaste utvecklingen är det inte så.

Flera upphandlingar har slutat i AD, när Elektrikerförbundet menat att det ska klassas som verksamhetsövergång och personalen ska följa med, så sägs ofta personalen upp och återanställs.

Tore och hans arbetskamrater fick dock följa med över till Relacom när verksamheten upphandlades för tre år sedan.

 

LÄS ÄVEN: ”Jobben måste bli attraktiva”

 

Tore Gren är född och uppvuxen i Bollnäs. 1976 började han arbete på dåvarande Bollnäs kraft. Ägare till nätet har varierat under åren, fast Tore jobbat på samma område. Hälsinge kraft köpte upp Bollnäs kraft, Gullspång köpte upp Hälsinge kraft och så har det fortsatt. Stockholms energi, Birka och slutligen Fortum.

För några år sedan la Fortum ut arbetet på Relacom. Tore och hans arbetskamrater följde med. I dag är de totalt åtta montörer i området, fyra som omfattar Hälsingland och Gästrikland. De sköter sig själva, cheferna sitter i Stockholm. Om två år går avtalet ut och ingen vet vilka som då tar hem upphandlingen och får uppdraget att sköta nätet.

– För min del är det okej. Jag fyller 65 när kontraktet går ut. Men det är synd om ungdomen, om de inte kan följa med.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se