• Urban Pettersson Foto: Tomas Nyberg


Elbranschen är förskonad från den värsta typen av organiserad ekonomisk brottslighet, men Urban Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet, menar att man ser en ökning av antalet oseriösa företag inom framförallt bemanning.

 

 

 

Urban Pettersson är förhandlingschef på Elektrikerförbundet och har bra inblick i vilken typ av oseriösa företag som facket möter i sitt arbete.

– Det vi ser, och som är vanligt förekommande, är företag som kör en stund och sen går i konkurs. Det är ett flertal personer som dyker upp i många konkurser. De har någon form av system där de kör ett tag, men sen när det börjar bli dags att betala skatt så klappar de ihop. Då får den statliga lönegarantin gå in och betala arbetarnas innestående löner.

 

Följ Tidningen Elektrikern på Facebook

 

Hur drabbas era medlemmar när de bakomliggande drivkrafterna i ett företag är att fuska till sig pengar?

– Det är väldigt vanligt att man förlorar i lön om arbetsgivaren går i konkurs, eftersom lönegarantin inte täcker all innestående lön. Hur mycket pengar de får tillbaka är helt beroende av hur fort vi kommer på att de inte har betalat ut lön, så att vi kan begära företaget i konkurs.

Enligt Urban Pettersson ser förbundet en ökning av oseriösa företag bland de som enbart hyr ut arbetskraft till andra elektrikerföretag.

 

LÄS ÄVEN: Svart arbetskraft och fiffel med skatt

 

Varför ökar det inom just den delen av branschen?

– De kontrolleras inte lika hårt som de företag som räknar på en hel entreprenad. Som entreprenör ska du ofta kunna visa på att du har den ekonomiska styrkan som krävs att utföra projektet. Det är ganska kostsamma materialinköp. Det är inte ovanligt att man då kollar hur företaget betalar in sina skatter. Men när man hyr ut arbetskraft har elföretagen ofta ganska bråttom och kontrollen blir därefter. Elföretagen är glada för all arbetskraft de kan få tag i.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

LÄS ÄVEN: Steg för steg – så fungerar härvor med svarta löner (pdf-fil som öppnas i nytt fönster / ny flik)