Vi vill granska mer, både arbetsgivare och den egna fackliga organisationen. Vi vill komma ut mer på arbetsplatser och möta fler elektriker. Vi vill utveckla vår webb.

Så kan man kortfattat beskriva redaktionens vilja med tidningen Elektrikern. För oss är det så viktigt att veta vad ni läsare tycker. Vad ni gillar och vad ni ogillar. Vad ni vill ha mer av och vad ni vill ha mindre av.
Det är väldigt tydligt i läsarundersökningen att ni läser det som ligger er närmast, om era arbetsplatser, om era löner, om teknikfrågor och om er arbetsmiljö

Många säger också att ni vill ha mer reportage ute från arbetsplatser, och gärna också att vi kommer ut mer utanför storstäderna.
Ring eller skriv till mig, så försöker vi komma och besöka er.
För mig är den öppna debatten viktig i en facklig tidning. Kritik ska synas, vare sig det är mot den fackliga organisationen eller mot tidningen. På samma sätt ska naturligtvis alla de dagliga positiva upplevelserna av vad facket gör finnas beskriven.
Ni som har synpunkter, skriv en kort insändare eller längre debattinlägg. Så länge ni håller er till det vi kallar pressetiska reglerna, så lovar jag att publicera, oavsett vad ni tycker.
Spara ner www.tidningenelektrikern.se i din mobil, så kan du snabbt läsa våra nyheter på webben. Gilla oss på facebook, så får du snabbt veta om vi publicerat något. På facebook kan du gärna kommentera nyheterna.
Den nuvarande redaktionen har jobbat med tidningen i fyra år. Vi vill fortsätta utveckla tidningen och vår webbsida. Vi vill få möjlighet att bli mer granskande, vi vill ha en mer levande hemsida, där man oftare kan få egna aktuella nyheter.

För detta behöver vi troligen mer resurser. Det är upp till Elektrikerförbundets ledning att fundera över hur man fördelar sina resurser.
Under senast tiden har fackförbundet Kommunal synts en del i spalterna. Det är tydligt att det etiska rättesnöret varit svajigt och många av Kommunals medlemmar har reagerat starkt. Det ska bli intressant att se vad som händer vid Kommunals kongress senare i vår.

Fackföreningsrörelsen måste se den här typen av granskningar som något positivt och inte som att någon utomstående gräver i det interna. Hade vi inte haft granskande journalister hade världen sett så mycket sämre ut.
Facket är bildat för att ta tillvara medlemmarnas intressen. Facket är bildat för att kollektivt flytta fram positionerna för medlemmarna. Detta måste vara rättesnöret när fackförbund tar sina beslut, och då får man heller inte tappa bort det etiska rättesnöret.

Trevlig läsning!

Tummen upp – Alla de fackliga kämparna ute på arbetsplatserna.
Tummen ner – Bristande etiska regler i fackförbund, i företagsledningar och i staten.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se