Yrkesstolthet. Yrkesidentitet. Yrkesvana. Yrkesskicklighet. Det är många fina ord som börjar just yrke. I år kan vi lägga ett annat ord till raden. Yrkesutbildningens år.

Alla människor drömmer om att ha ett yrke. Jag är snickare, elektriker, målare. I detta ligger en stolthet. Jag har lärt mig något. Jag kan något. Det ligger något fint i det.

Efter ett decennium med en borgerlig regering i allmänhet och Jan Björklunds experimentverkstad i synnerhet på utbildningsområdet kan vi äntligen börja blicka framåt.

Björklund använde sin tid som utbildningsminister till att systematiskt stänga dörrar för arbetarklassens söner och döttrar. Arbetarbarn behöver inte utbilda sig var det underliggande budskapet.

Jonas Wallin

Björklund använde sin tid som utbildningsminister till att systematiskt stänga dörrar för arbetarklassens söner och döttrar. Arbetarbarn behöver inte utbilda sig var det underliggande budskapet.

Dörrar stängdes till yrkesutbildning och till Komvux. Den underliggande förhoppningen var att främja en låglönesektor som inte kräver någon utbildning eller färdigheter. Arbetskraften ska vara utbytbar för att kunna pressa lönenivåer långsiktigt.

Vi som kan vår ideologi vet att inget annat är mer jämlikhetsskapande för ett samhälle än utbildning. Skatter och bidrag är viktiga styrmedel för att åstadkomma jämlikhet och rättvisa. Men det finns inget starkare än utbildning för att frigöra människors längtan och förändra hela samhällen.

Strax före jul presenterades satsningen Yrkesutbildningens år. Under 2016 har regeringen avsatt 30 miljoner extra för att öka kunskapen och intresset för yrkesutbildning. Som mångårigt engagerad i frågorna och ordförande i World Skills Sweden är jag väldigt glad för satsningen. Det är också bra att våra motparter och staten deltar i satsningen.

Nu kan vi arbeta för att höja statusen på våra LO-yrken. Vi behöver förbättra vägarna in i våra yrken och skola morgondagens arbetare.

Jonas Wallin

Nu kan vi arbeta för att höja statusen på våra LO-yrken. Vi behöver förbättra vägarna in i våra yrken och skola morgondagens arbetare. Ska vi klara den globala konkurrensen ska vi konkurrera med kvalificerade och utbildade arbetare.

Så har vår samhällsmodell sett ut sedan 1950-talet när Rehn-Meidner modellen såg dagens ljus. Vi ska också i detta arbete driva på för att återställa möjligheten till grundläggande högskolebehörighet.

I år kommer World Skills Sweden att arrangera yrkes-SM i Malmö och också att stå som värd för yrkes-EM i Göteborg. Detta är en stor händelse internationellt och kan jämföras i storlek med väl så stora idrottsevenemang. Vi håller nog alla tummarna för Zlatan och fotbollskillarna i Frankrike i sommar.

Det är klart att med Zlatan i laget kan vad som helst hända. Men vi ska också vara klara med att inför yrkes-EM är vi än starkare. Jag vågar väl inte riktigt sträcka ut hakan för långt och säga att vi är favoriter, men vi brukar hävda oss väl.

Nu hoppas jag att satsningen leder till att fler söker sig till våra yrkesutbildningar och att vi höjer statusen på våra yrken.

Jonas Wallin

I förra Europamästerskapen i Lille, Frankrike 2014 tog Sverige hem 2 guld, 5 silver och 1 brons. Vi är otroligt duktiga och kan vara stolta över vårt yrkeskunnande i Sverige.

Nu hoppas jag att satsningen leder till att fler söker sig till våra yrkesutbildningar och att vi höjer statusen på våra yrken.

Låt oss göra 2016 till det året där vi bröt med en borgerlig bildningstradition och öppnade dörrar för alla våra fantastiska ungdomar som drömmer om att förverkliga sina bästa stämningars längtan som är det viktigaste målet för oss inom arbetarrörelsen.