• LED I KOMBINATION: LED-armaturer som passar apparatseriernas strömställarramar är ELKO:s nya giv. ELKO Bright kallas serien där olika varianter av LED-armaturer för tak och vägg kan kombineras ihop med ramar i olika färger och varför inte en brytare monterad parallellt i en kombiram? Syftet är att ha armaturer/ spotar i samma design som övriga apparater. Ramarna finns i en rad färger såväl som materialen stål, glas och sten för att låta kunden egendesigna hemmet. Här, på bild, visat med ELKO:s röda stordosa med plats för don. Foto:

  • PLAST RAKT IGENOM: Nu i dagarna, december 2015, släpper MP-bolagen en ny serie vägg- och matarkanaler helt i plast. Väldigt lik deras aluminiumkanal DUCTEL Twist, och dosor och tillbehör passar följaktligen också i båda varianterna. Med plast blir montaget enklare vid exempelvis sågning, menar MP-bolagen. Problemet med att plast blir sladdrigare har man löst med dubbla ytterväggar vilket gör kanalen styvare. Väggkanalerna finns i varianterna PK 1010 samt PK 1310 vilket syftar på 10 respektive 13 centimeters höjd där den senare har ett extra fack nedtill för exempelvis data- telekabel. Bland tillbehören hittar vi dubbla uttag och hela vägen upp till 8 uttag som färdig enhet med bara en inkoppling.

  • TRÅDLÖST NU TUNNARE: Eaton xComfort är ett trådlöst system som är jättestora i Norge och nu vinner marknad i Sverige. Företaget har köpt Klöckner & Möller. Deras intelligenta puckar som regleras av trådlösa brytare styr i princip vad som helst och kan underlätta vid knepig kabeldragning. Massor av funktioner i ett komplext system vi skrivit om tidigare, men grejen på årets elmässa var att pucken nu minskat i tjocklek från 25 till 18 mm för att underlätta vid montering i apparatdosor.

  • GAMMAL STIL PÅ NYTT: Tidsenligt på landsbygden eller kanske en tjusig våning på Östermalm? Byggnadsvårdstänket har ju skapat en marknad för nygamla alternativ och här är en apparatserie som efterliknar sekelskiftesstil 1880-1920 sisådär. Garby heter den och är helt i porslin,trä och stål. Finns som infällt och utanpåliggande i vitt, svart och trävarianten old wood och detaljerna kan varieras inom serien. Brytare dimmers och uttag. Nordic switch i Stockholm säljer den här och flera andra roliga varianter gjorda av spanska Fontini och flera serier är mer eller mindre kompletta för svenska hushåll. Dyrt? Tja, ett uttag i Garbyserien ligger runt 300 kronor utpris. Foto:

  •