• FOTO: TOMAS NYBERG

 

Avtalsrörelsen 2016 närmar sig i raskande takt. Unga Elektriker väntar spänt på att se vilka frågor Elektriska Installationsorganisationen, Eio väljer att driva denna gång. Frågor som de så fint kommer bädda in i massa text, desperata efter att få oss arbetare tro att de vill oss väl.
En stor nöt att knäcka i denna avtalsrörelse är det eviga problemet om hur vi ska få fler lärlingar att anställas. I el-branschen är de ett stort problem som länge varit känt. Tusentals ungdomar går varje år ut el-programmet men ytterst få landar den där lärlingsanställningen. Eio gillar att använda sig av detta då det ska försöka driva igenom försämringar för oss unga.

 

LÄS ÄVEN, DEBATTSVAR: Ja tack – fler unga in i branschen! Åsa Kjellberg-Kahn svarar Unga Elektriker
Senaste avtalsrörelsen, 2013 var det speciellt en fråga som stack oss extra mycket i ögonen. Det var frågan om att försämra anställningsvillkoren för oss unga. För er som inte känner igen er i el-branschen och då på Installationsavtalet sida främst. Det är ett kollektivavtal tecknat mellan Eio (företagen) och Svenska Elektrikerförbundet (anställda).
I det avtalet så står det att anställning av lärlingar är tillsvidare eller fast anställning som man brukar säga. Det är en ganska stor skillnad om man jämför i andra branscher. Jämför man i LO-kollektivet så är snittåldern hela 28 år innan man får en tillsvidare anställning.
28 år! Att man ska behöva vänta så länge innan man blir vuxen, ja det kan låtas radikalt sagt men fakta är att det är ytters svårt att flytta hemifrån då de flesta hyresvärdar ställer krav på en tillsvidareanställning. Ska du ta ett banklån till bostad, bil eller liknande så får man oftast samma svar där. Så är man vuxen om man inte kan flytta hemifrån eller ta ett lån? Att Elektrikerförbundet lyckats genom blod, svett och tårar se till att de unga på el-sidan slipper denna huvudvärk är bra. Vet inte om Eio tycker vi unga är bortskämda, har för bra anställningsform och för höga löner, eller ja, snittlönen ligger på sisådär 14 000 kr före skatt för en lärling.

Det fackliga löftet för er som känner igen det, går ut på att aldrig gå med på försämringar. Att införa sämre anställningsvillkor för unga är en försämring och därför inget vi kan gå med på. Vi kan inte heller köpslå med det som IF Metall verkar vilja göra, bättre villkor till de äldre på bekostnad av de yngre. Nej tack, säger vi i Unga Elektriker. Vi lever på 2000-talet vilket betyder att vi ska gå framåt och inte bakåt i tiden. Tidigt 1800-tal verkar Eio hämta sina förslag ifrån. De har bara blivit ohyggligt mycket bättre på att vinkla det till någonting positivt.
Lösningen på att fler lärlingar anställs är inte sämre anställningsformer, mer bidrag eller behålla de sänkta sociala avgifterna för unga. Behöver man anställa så gör man det, efterfrågan styr.

För att skapa en efterfråga så kan man bland annat:

1. Bygga mer

2. Matcha utbildning efter utbud.

3. Eio kan ställa krav mot sina medlemmar (företagen) om att anställa fler lärlingar.

4. Vid offentliga upphandlingar kan man se över möjligheterna att även där ställa krav på fler lärlingar ska finnas om företaget ska vinna en upphandling.

5. Få bort oseriösa aktörer som förstör branschen och på så sätt snor jobb från seriösa företag som vill anställa lärlingar. Alltså svenska kollektivavtal ska gälla alla som arbetar i Sverige.

 

LÄS ÄVEN, DEBATTSVAR: Ja tack – fler unga in i branschen! Åsa Kjellberg-Kahn svarar Unga Elektriker
Listan kan säkert göras längre, men fundera på de innan ni kommer med nya förslag om försämringar som drabbar oss unga. Att skattesubventionera är ett annat sätt att skapa efterfrågan men då tycker vi det handlar om att prioritera. Ska man anställa fler sjuksköterskor eller låta de välbärgade familjerna i Danderyd få betala halva priset när de bygger ett nytt poolhus och vi skattebetalare betalar andra halvan.
Vad tycker ni?

 

Unga Elektriker