Staten satsar 30 miljoner under 2016 för att få fler ungdomar att intressera sig för de yrkesinriktade programmen samt för att öka kvaliteten och statusen på dessa jobb.

Evenemangen Yrkes-SM i Malmö och Yrkes-EM i Göteborg som WorldSkills Sweden arrangerar under 2016 kommer nu genom den här satsningen att kunna kompletteras och förstärkas med flera insatser under året som exempelvis Årets Yrkeslärare och riktade ungdomskampanjer, säger man från Svenskt Näringsliv och LO som ligger bakom Worldskills Sweden.
– Vi ser det här som en bra start och insats för att vända den nedåtgående trenden för antalet sökande till yrkesprogrammen. Arbetet som nu intensifieras är ett steg i ett långsiktigt arbete med att visa möjligheterna som erbjuds för de som gör ett smart val och väljer en yrkesutbildning, säger Pontus Slättman, vd för WorldSkills Sweden.

I budgetpropositionen för 2016 har regeringen också föreslagit ett yrkesutbildningspaket, med bland annat en förstärkt satsning för fler behöriga yrkeslärare, satsningar på förbättrad studie- och yrkesvägledning och satsningar för att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se