För ett par veckor sedan lyfte många utav oss 100-årsdagen sedan Joe Hill avrättades i Salt Lake city.
Det mycket populära citatet ”Don’t mourn, organize!” citerades hejvilt på sociala medier och i hyllningstal av vänsterfolk.
Även jag tycker om citatet, och använder det mer än gärna. Det jag är mest oroad över är att hans citat enbart blir tomma ord.Det är jättefint att folk hyllar en stor arbetarikon såhär hundra år efter hand arkebusering.

 

Det stora problemet är just att folk pratar om organisering. De pratar om organisering. De organiserar inte. Många verkar tro att det är någon annan som ska organisera sig. Inte att vi själva ska rycka oss i kragen för att hjälpa andra att organisera sig.
För mig handlar citatet om att bygga en folkrörelse, tillsammans. Och det ställer krav på de som redan står innanför. Att agitera. Att informera. Att bjuda in och låta människor växa.
Joe Hill, och alla andra som en gång byggde upp fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen runt om i världen har idag ersatts av en arbetarrörelse som pratar om organisering som om någon annan borde göra den. Vi måste ta oss ut ur de viktiga finmötena och ner på golvet.

 
Ut på arbetsplatser, torg och föreläsningslokaler.
Vi måste organisera.

 
Anton Levein