Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på Elektriska Installatörsorganisationen Eio är kritisk mot de krav som 6F presenterat.

– Det är en högre nivå än de krav som facken från industrin la fram för en tid sedan. 6F kan rimligen inte bedöma industrins förmåga bättre än parterna inom industrin. Under sken av låglönesatsningar kräver de här facken löneökningar som klart överstiger vad industrin krävt, säger Åsa Kjellberg Kahn i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Elektrikerna kräver 3,2 procent

LÄS MER: ”Vi hade föredragit en LO-samordning”

Hon menar att 6F äventyrar  den framgångsrika lönebildningsmodell som funnits i Sverige.

– I den kommande avtalsrörelsen bör vi fokusera på att parterna tar ansvar för att värna modellen och träffa ansvarsfulla avtal som också öppnar upp för ungdomar och nyanlända, menar Åsa Kjellberg Kahn.

Eio säger i sitt pressmeddelande att arbetskraftskostnaderna i Sverige ökat snabbare än i andra europeiska länder och i USA sen 2006.

– Vi kommer att betrakta den internationellt konkurrensutsatta industrin som lönenormerande även i avtalsrörelsen 2016. Att frångå märket som norm skulle riskera jobb och välstånd, säger Kjellberg Kahn.

Per Eklund