• Gycoms ventilerade kapsling blev årets bästa Elnyhet när besökarna röstade. Två ventiler med filter motverkar kondens och gör samtidigt att den höga kapslingsklassen IP65 behålls. Foto:

  • ILC, Intelligent Light Control, heter systemet för övervakning och styrning av utebelysning som vann priset Bästa nyhet belysning. Ett överskådligt och smidigt gränssnitt löd ett av omdömena. Foto:

En smart kapsling som löser kondensproblem och ett nyutvecklat styrsystem för storskalig utebelysning.
Där har ni Bästa elnyhet respektive Bästa nyhet på belysningssidan på Kistamässan.

Det är mässbesökarna som röstar fram årets nyheter i de båda kategorierna vilket ju ger det här priset en viss tyngd. Ett 15-tal olika objekt fanns att rösta på i mässentrén och bästa Elnyhet gick till Gycom och deras AK air; En ventilerad elcentral/ kapsling som motverkar kondens utan att påverka kapslingsklassen. AK air är IP 65-klassad och dessutom lantbruksgodkänd för montage både utomhus och i ladugården med eller utan djur. Principen är en till- och en frånluftsventil med ett filter som gör att kapslingsklassen behålls.
– Varma säkringar och kall luft eller plötsliga skiftningar i luftmiljön skapar kondens. Det finns nog de som borrar upp hål för att lösa problemet men då förstörs ju kapslingsklassen, säger Roger Halén, säljare Gycom.

Gjord i slagtålig halogenfri glasfiber-förstärkt polykarbonat och klarar också de nya brandkraven för lantbruk. Filtret är utbytbart och AK-air finns i dag i fem olika storlekar med bredden 14 moduler per rad och transparent dörr.

Bästa nyhet på belysningssidan tog LED system Scandinavia AB med sitt system ILC, Intelligent Light Control för främst större anläggningar med utebelysning. Systemet bygger på trådlös kommunikation mellan armaturerna via en liten modul som monteras och strömförsörjs i varje armatur/ stolpe. Kommunikationen går via mesh-nätverk (alla pratar med alla och skickar vidare informationen) och ger alla möjligheter till styrning och övervakning i den dator där informationen hamnar och styrs ifrån. Modulen fungerar med armaturer med DALI-don, å andra sidan klarar den samtliga olika modeller med drivdon från/ med DALI och här skiljer sig ILC från liknande system på marknaden. Befintliga LED-armaturer utan DALI kan alltid förses med don och sedan ingå i nätverket. Minskad energiförbrukning med upp emot 80 procent gentemot gammal vanlig belysning, och systemet ger alla möjligheter till felövervakning, fjärrstyrning i sektioner, nattsänkning och mätning med mera.

Jan-Erik Johansson

Läs också:

Många nyheter på rekordmässa

Elmässan till Jonköping och Umeå