• Anders Höök är på mässan och letar nyheter främst på solcellssidan. – Främst det, men annat är förstås intressant också. Foto: J-E Johansson

  • Håkan Bogren testar att skala kardelerna med nageln på en nyutvecklad variant av en av de vanligaste inom kablarna inom på svagströms/ telesidan. Nexans EQQXB Easy var en av många nyheter på Elmässan i kista. Mycket bra, konstaterar han och får medhåll Catlin Jaldegren. Båda jobbar som elektriker på Eldoktorn i Tyresö. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON Foto: J-E Johansson

Trångt, trevligt och en hel del matnyttigt på produktsidan presenterades på Elmässan i Kista som slog nya rekord i antal utställare och besökare.
– Vi försöket jobba oss framåt, men det kan bli en lång dag.

Det säger Håkan Bogren, elektriker på Eldoktorn i Tyresö AB. Tillsammans med kollegorna har han hunnit halvvägs in i mässgyttret där 220 olika utställare försöker fånga dem.
– Tar sådan tid att ta sig fram bara; Så fort man lyckats ta sig förbi en säljare så stöter man på någon man känner. Men det är trevligt, säger Håkan Bogren som inte verkar vara alltför lidande av detta.

Vi står vid Nexans monter där deras helt nya svagströmskabel EQQXB Easy fångade många montörers intresse. Den ersätter klassiska EKKX-kabeln som sett likadan ut i 50(?) år. Förutom att yttermanteln är mer lättskalad, som alla Easy-varianter, så skalar du kardelerna med nageln. Vitsen med det är att ta bort risken för brottytor eller små jack när du skalar med avbitare eller även stripax. Jack som kan leda till brott när metallen tvinnas eller skruvas.
– Det är så lätt att du får det där jacket när du skalar, så det här var riktigt bra. Den hamnar i min bil, konstaterar Håkan Bogren och får medhåll av kollegan Catlin Jaldegren.

Anders Höök driver en egen elfirma i Kumlatrakten och för dagen är det mest nyheter inom solcellsanläggningar han är ute efter.
– Tittar väl efter annat också för den delen, men just nu gör jag en hel del solcellsjobb så då tittar jag efter nyheter, nya leverantörer och så där.
Han gör både villor och större anläggningar med stora tak på lador.
– Det växer rejält och på sina håll börjar kommunala förvaltningar visa intresse också. Nämen, det funkar ju. Bra, säger Anders Höök som också testar att skala med nageln.

Över 6800 besökare besökte mässan som blir allt större samtidigt som en trend var i det lilla; Don, dimrar och puckar till belysning i alla former minskar genomgående i storlek för att enkelt få in i exempelvis appdosor. Samtidigt ökar också funktion och effekter och här sker förbättringar varje år. Detta gäller både trådlöst och trådbundet och var återkommande tema i många montrar.

Jan-Erik Johansson

 

Läs också:

Mässbesökarna röstade fram det bästa

Elmässan till Jönköping och Umeå