Antalet döda i asbestrelaterade sjukdomar borde egentligen minska, säger experten Gunnar Hillerdal. Men antalet döda fortsätter ligga på en allt för hög nivå.

Trots att det är över 30 år sedan asbesten förbjöds i Sverige, så räknas antalet döda i hundratal. Det är verkligheten.

För de som arbetade med det svenska miljonprogrammet på 60-talet, så hinner ohälsan i dag ofta ikapp. För de som nu skall delta i upprustningen av alla hus från miljonprogrammet, så gäller det att se varningsklockan när man ska börja riva. Speciellt viktigt är det för de ungdomar som tyvärr inte får en fullständig utbildning i asbestens problematik.

I vår serie om ”Asbest – fibern som dödar” berättar Kurre Jerlin om hur det såg ut på 50- och 60-talen och om hur många av hans jobbar kompisar som drabbats. Vi återkommer även i nästa nummer om denna dödsfara.

Det finns en del beslutsfattare i historien som borde skämmas över sina beslut att använda asbest. Det finns beslutsfattare ute i världen som borde skämmas, när de fortsätter att utvinna den farliga asbesten.

De som ska hedras är de fackliga företrädare och andra som stoppade användningen på 70-talet.

”Kátar” har jag nu lärt mig att landet heter vid Persiska viken. Ni vet det där lilla landet som ska satsa otroliga 1400 miljarder på fotbolls-VM 2022. Dessutom ska de arrangera de flesta VM-tävlingar det går att anordna.

Handbollen har varit där, gymnasterna har varit där, simmarna har varit där, skyttarna har varit där och en hel del andra.

Det kändes som en enda stor arbetsplats när jag besökte huvudstaden Doha nyligen. Det är väl bra, kan man tycka om man vill få till byggjobb. Men till vilka villkor. Precis som i Sverige så finns det alltid några som ligger längst ner, som får betala för att några ska göra enorma vinster.

I Sverige kommer de som har lägstalönen och de sämsta arbetsvillkoren ofta från Lettland, Polen, Ukraina och en del andra länder. I Qatar är det arbetarna från Nepal och Indien, som står längst ner med de sämsta villkoren.

Det kan inte vara riktigt. Det finns en mängd beslutsfattare, både i Qatar, inom Fifa inom företagen och andra, som borde skämmas å det grövsta när de fortfarande accepterar villkoren för migrantarbetare i Gulfstaterna.

Det finns också beslutsfattare och arbetsgivare här hemma i Sverige som borde skämmas över att människor utnyttjas med låga löner på svenska arbetsplatser.


Jag har för övrigt just fått en helt färsk läsarundersökning av Elektrikern i min hand. Återkommer om detta senare.

Tummen upp – De som läser tidningen ser ut att vara nöjda.

Tummen ner – Det verkar som unga elektriker väljer bort papperstidningen till förmån för mobilen. Nu måste vi få dem att läsa www.tidningenelektrikern.se i stället.