Ledare

Det talas om att vi har en flyktingkatastrof i Sverige. De multinationella bolagens girighet kring oljan i Mellan Östern har ställt till mycket elände. Stormakterna har genom kolonialism och imperialism förvärrat.
Det är ingen slump att det ser ut som det gör i Mellanöstern eller norra Afrika idag. Men Irak har över 40 miljoner invånare och Syrien över 20. Sedan Väst drog sig ur Irak – utan att garantera ett pluralistiskt och demokratiskt styre – har landet varit instabilt. I Syrien har olika grupper rest sig mot Assadregimens diktatur.
Motståndet formerades av grupper med skilda bevekelsegrunder. Olika ekonomiska, religiösa och etniska intressen slåss vilt mot varandra. Väst stödjer vissa, Ryssland andra och IS lever i en febrig galen fundamentalistisk dröm om ett nytt kalifat.
Jag förstår att vanligt folk inte vet var de ska ta vägen. Vågar de vara kvar och leva någon slags liv mellan bomber och skoningslösa strider? Byar och städer har bombats sönder. Stora grupper jagas iväg från hemområden för att undkomma förföljelse och död.

Om ni som är pappor och mammor skulle leva där, skulle ni inte söka trygghet för era barn? Varför inte i det rika fredliga Europa. Så flydde miljoner som kunde inom Europa när Nazityskland härjade. Likaså under Stalins röda diktatur. Över nio miljoner syrier – motsvarar hela Sveriges befolkning – har tvingats lämna sina hem de senaste åren.
Flyktingkatastrof. Stora politiska ord. Jodå – vi är ganska duktiga i Europaligan. Vi hade 80 000 asylsökande 2014 och räknar med cirka 190 000 i år.

Vårt grannland Norge tar emot 3 000 i år, Estland 155, Danmark runt 10 000. Tyskland närmare 800 000. Tunisiens president sade försynt när han var på statsbesök nyligen – vi har tagit emot 1,3 miljoner libyer. Lilla Jordanien har över två miljoner flyktingar. Om Italien skulle ha en lika hög andel flyktingar som Libanon, skulle de behöva ta emot 12 miljoner.

Faktum är att världens ledande nationer i flyktingmottagning är Pakistan, Libanon, Iran, Turkiet, Jordanien, Etiopien, Kenya, Tchad och Uganda. Inte ett enda rikt västland är med den ligan. Etiopien, Pakistan, Uganda och Kenya, har en belastning som är 70 till 160 gånger högre än Sverige. Det ger lite perspektiv på den svenska flyktingkatastrofen. Jag vill inte underskatta de praktiska problemen men så många andra nationer med sämre ekonomiska förutsättningar har gjort mycket mera jämfört med Europa. De får inte lika stora rubriker. Faktum är att det av högern politiskt styrda EU hanterat flyktingkatastrofen på ett misslyckat sätt. Glöm aldrig att Europa inte är ett andeväsen utan ett politiskt styrt system!

Men hur ska Sverige hantera detta? Finansministern säger att flyktingkrisen belastar statsbudgeten med cirka 30 miljarder på ett år. Hon kräver besparingar. Hon ska få ett tips från fackföreningsrörelsen och mig. Anställ 1 000 skattemasar!!! Hennes statliga verk Skatteverket konstaterar torrt att VARJE ÅR så undandras det 130 miljarder kronor i form av skattefiffel, ekonomisk brottslighet, svart och grå arbetskraft. Alla ni som varit på byggen vet om problemen. Lägg där till att det kan vara så mycket som 400 miljarder som rika skatteflyktingar smugglat ut ur landet.
Så Magdalena – se till att företag gör rätt för sig. Låt statens myndigheter visa sig ute på arbetsplatserna och se till att den gigantiska offentliga upphandlingen gynnar företag som konkurrerar på schyssta villkor. Satsa på Vita jobb så får vi råd med både flyktingar och reformer i arbetslivet

 

Jonas Wallin
Förbundsordförande Elektrikerförbundet