• Det är förbjudet att ha fackföreningar i Qatar. Men BWI försöker samla migrantarbetarna, ta reda på de problem de har och på olika sätt försöker de hjälpa dem. Bland annat genom att stämma företag som hålls ansvariga för arbetsplatsolyckor. Foto: Tomas Nyberg

      • Foto: Tomas Nyberg

Nu börjar ett försiktigt bygge av fackliga organisationer i Qatar, trots att det är förbjudet.
För de flesta migrantarbetarna så är vardagen oerhört tuff. Kontroll, enormt låga löner, många som avlider. Förändringsprocessen går oerhört sakta.

 

 

För fem år sedan togs beslutet att den lilla gulfstaten Qatar skulle få arrangera fotbolls-VM 2022. Dessutom arrangeras en rad andra världsmästerskap i andra idrotter i det lilla landet.
Bygginternationalen, BWI, hade dessförinnan uppmärksammat situationen för byggnadsarbetare vid andra internationella idrottsarrangemang. Facket har krävt Decent work, schyssta jobb. Det har gällt Fotbolls-VM i Sydafrika och Brasilien, Fotbolls-EM i Polen och Ukraina, OS i Sotji och London.

 

 

 

Den uppmärksamhet som ”Decent work”-arbetet fått har gjort att villkoren för arbetarna förbättras. Bland annat så kunde man få till en höjning av byggnadsarbetarnas löner i Brasilien inför Fotbolls-VM.
Under tre år har representanter från BWI, där bland annat Elektrikerna, Målarna och Byggnads är medlemmar, besökt Qatar för att undersöka arbetsvillkor, boendevillkor och antalet döda vid byggena i Qatar. Undersökningar som visat på betydande problem.
Redan nu beräknar man uppemot 2000 migrantarbetare omkommit under sin vistelse i landet. Man har pekat på urusla levnadsvillkor med mycket låga löner och odrägliga boendevillkor. Många vittnesmål har också talat om hur migrantarbetarna skrivit under ett kontrakt i hemlandet och redan på flygplanet ner har de tvingats skriva på ett nytt kontrakt med betydligt sämre villkor.
– Det har inte hänt nånting. Situationen ser precis likadan ut som vid de tidigare besöken, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm som varit med i besöksgruppen i landet under tre resor. Han besökte nyligen ett boende för tredje gången och kunde inte se några förändringar där.

 

 

 

Den offentliga och internationella kritiken som bland annat BWI stått för, har varit irriterande för den qatariska regeringen. Det har också lett till att man nu börjat bygga boenden som är bättre.
– Det är dock bara omkring en procent av arbetarna som har en möjlighet att bo på dessa boenden, säger Rajew Sharma, indier som arbetar för BWI, och som följer utvecklingen på nära håll.
Andra kritiker menar också att de i dessa boenden förekommer ännu mer kontroll än i de boenden som har urusla förhållanden.
Den grupp från BWI som nyligen besökte Qatar fick heller inte besöka de nya boendena. Däremot kunde man i hemlighet komma in i flera andra boenden.
En viktig del i kritiken mot Qatar har också varit att man uppmärksammat det så kallade kafala-systemet som finns i alla Gulfstaterna, Förenade arabemiraten, Saudiarabien, Oman, Bahrein, Kuwait och Qatar.

 

 

 

Kafalasystemet innebär att du måste ha en sponsor för att vistas i landet. Det innebär att migrantarbetarna är helt uppknutna till det företag de arbetar åt. Du kan inte byta arbetsgivare. Ofta har arbetarna också fråntagits sina pass.
Den qatariska regimen har lovat att reformera kafalasystemet, och nyligen togs beslut om en förändrad lag. Någon direkt förändring av kafalasystemet blir det dock inte
BWI har genom sina ”mission”-resor och ett dagligt arbete i landet och närliggande regionen börjat organisera migrantarbetarna.

 

 

 

Det är förbjudet att bilda fackföreningar i Qatar och BWI och andra fackliga organisationer tvingas arbeta underjordiskt och hemligt. Man samlar arbetare, man hjälper de som drabbats på olika sätt och man försöker få arbetare att bli medlemmar i den internationella organisationen.
De fackliga organisationerna tvingas kringgå lagar och regelverk och anpassa fackföreningsbygget efter detta.
Genom en app i mobiltelefonen kan man nu bli medlem i BWI internationellt. I början av november kunde man också inviga en första fackföreningslokal. En första facklig organisation, som är en gren av det filippinska FFW, Federation for free workers, har också nu kunnat etablera sig.

 

 

 

Möt människorna bakom rubrikerna. Deras drömmar, förhoppningar och berättelser om omänskligt bemötande och svåra livsvillkor.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

Qatar

* I Qatar lever omkring 2,5 miljoner människor. 280 000 är qatarer och medborgare. Ungefär lika många är så kallade expats, som läkare, ingenjörer, piloter, statsplanerare och liknande. De kommer till stor del från Europa. Bortåt två miljoner är migrantarbetare från i första hand Indien, Nepal, Bangladesh och Filippinerna.

* Kafalasystemet innebär att du måste ha en sponsor för att vistas i landet. Det innebär att migrantarbetarna är helt uppknutna till det företag de arbetar åt. Du kan inte byta arbetsgivare. Ofta har arbetarna också fråntagits sina pass.

* Systemet används inom alla Gulfstaterna i regionerna. En stor del av arbetskraften är migranter Totalt är det omkring 25 miljoner migrantarbetare i regionen. Förenade arabemiraten med 8-9 miljoner, Saudiarabien cirka 9 miljoner, Oman 2 miljoner, Bahrein cirka 700 000, Kuwait cirka 2 miljoner och Qatar cirka 2 miljoner.

* Inför Fotbolls-VM satsar Qatar otroliga och hisnande 1400 miljarder i byggen av flera helt nya stadion, hotell, vägar, tunnelbana.

* Under de senaste åren och de närmaste åren arrangeras en rad VM-tävlingar och andra internationella tävlingar. 2019 arrangeras friidrotts-VM.

* Bygginternationalen BWI, har under flera år nu uppmärksammat arbetsvillkoren vid byggena av idrottsanläggningar, bostäder och annat inför mästerskapen genom projektet Decent Works.

* Redan i dag beräknar man att bortåt 2000 migrantarbetare avlidit under sin tid i Qatar. Innan Fotbolls-VM beräknar experter att det kommer att röra sig om runt 7000 dödsfall.