Till vardags är Niklas servicemontör på Elinstallatören i Karlstad.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle läsa på gymnasiet. Men så blev det el och jag trivs ypperligt. Det är ett självständigt jobb.

All sin lediga tid lägger han på träning och matcher med Carlstad Crusaders, Sveriges bästa lag i Amerikansk fotboll de senaste sex åren.

Trots sin ungdom, så har han tre år i landslaget.

– Det har gått bra för mig. Det är ju mitt liv. Vill alltid vara bäst. Det finns inget roligare än att vinna, säger Niklas.

Han började spela i barndomsstaden Karlskoga under tonåren.

– Jag höll på med fotboll fram till jag var 16 år. Sen prövade vi väl Amerikansk fotboll i skolan nån gång och sen har jag bara fortsatt.
Det blev tre år i Karlskogaklubben innan han gick till svenska mästarna i Karlstad.

– Det var lite tufft ett par år. Jag jobbade oftast i Örebro, Bodde i Karlskoga och tränade i Karlstad.

Han beskriver dagar när han gick upp halv fem och kom hem vid halv tolv på natten.

Nu har han jobb som servicemontör på Elinstallatören i Karlstad och spelar på Tingvalla.

Tränar gör de på en annan anläggning. Nu är årets säsong över, men det är uppbyggnadsträning i stort sett varje dag inför nästa säsong. Vi träffar Niklas ett par dagar efter att laget vunnit SM-bucklan.

Det blev en trygg seger med 42-17 mot Örebro Black Knights vid en match på Studenternas i Uppsala som direktsändes på TV4 sport.

 
Möjligen kan det bli så att det blir en landskamp mot Finland under hösten. Den brukar vara årlig, men efter turbulens i förbundet finns ingen landslagsledning just nu.

Sverige skulle ha arrangerat VM i juli på Tele 2 arena, men efter en hel del tveksamheter hos arrangörsföretaget, så flyttades VM till USA.

Just nu startar också säsongen i idrottens hemland, USA. NFL är ju oerhört stort i USA och spelarna där står för inkomster, stora så till och med svenska ishockeylegendarer hamnar ordentligt i skuggan. I NFL har man ett snitt på 66 000 personer på läktarna.

Niklas Johansson är linjespelare i klubblaget och landslaget.

– Det finns fem offensiva linjespelare. Jag är en av dom och jag ska skydda quarterbacken och bollbäraren.

Offensiva linjespelare är det riktigt tunga artilleriet. Niklas väger enligt klubbens hemsida 120 kilo och är 191 cm lång.

– Vi ska vara snabba, tänka mycket och ha god fysik.

I Carlstads crusaiders har man en amerikansk tränare och två amerikanska proffsspelare. Tränaren tog VM-guld för USA i somras.

– De flesta lagen har en amerikansk tränare. De har ett helt annat kunnande, säger Niklas.

En hemmamatch på Tingvalla kan samla 2000 åskådare.

– Vi är Karlstads bästa sommarsport och vi har jättebra ungdomsverksamhet och vi har ett damlag. Ett par hundra spelare i klubben.

Niklas räknar med att fortsätt spela så länge kroppen tillåter.

– Jag har inga men i dag, men det är axlar och fingrar som tar mest stryk.
Nån tanke på att få spela i sportens hemland har han inte direkt.

– Skulle man välja att åka till USA, så handlar det om ett collagelag och plugga vid sidan om. Men det är inte aktuellt för mig. Jag har ett bra jobb.

Niklas Johansson

 • Ålder: 24 år gammal.
 • Jobbar på: Elinstallatören i Karlstad.
 • Bor: Lägenhet i Karlstad.
 • Status: Singel
 • Kör: Audi A6 största motor 400 hästar 2011.
 • Hobbys: Fritiden räcker bara till amerikansk fotboll.

Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll har sitt ursprung på college i USA. Från början liknade den inte alls sporten som den ser ut i dag, utan var mest vanlig fotboll med lite rugbyinslag. Den första matchen spelades den 6 november 1869.

 • Sedan 2002 består NFL i USA av 32 klubbar
 • Säsongen 2010-11 var det ett snitt på 66 960 åskådare per match, vilket gör NFL-fotbollen till den lagsport med flest åskådare i världen.
 • Amerikansk fotboll går ut på att göra poäng genom att föra bollen in i motståndarens målområde eller genom att göra ett så kallat field goal (sparkmål), det vill säga sparka bollen mellan målstolparna och över tvärribban på målet. Det anfallande laget kämpar hela tiden för att flytta bollen framåt. Laget har fyra försök att förflytta sig tio yards. Om laget når tio yards så följer fyra nya försök för att nå ytterligare tio yards och så vidare
 • Amerikansk fotboll kom till Sverige med utbytesstudenter på 1970-talet.
 • Högsta serien i Sverige heter Superserien och bestå av nio lag i Mellansverige och Skåne. De flesta lagen har amerikanska tränare och två amerikanska proffsspelare. I övrigt är det en amatörsport. Under Superserien finns ”Superettan” samt tre regionala division 1-serier
 • Namnet sägs komma från att ”bollen” är en fot lång.
 • EM gick förra året i Österrike och Sverige blev femma. 2005 vann Sverige EM på hemmaplan.
 • I VM i Japan 2007 blev Sverige fyra. VM 2015 skulle ha gått i Sverige, men flyttades till USA efter oegentligheter hos arrangören.
  Carlstad Crusaiders har vunnit SM de senaste sex åren och kommit tvåa i ytterligare sex år. 2015 blev klubben den fösta svenska klubb att vinna Champions League i Europa,

Källa: Wikipedia, www.amerikanskfotboll.com samt Niklas Johansson

 • Foto: Tomas Nyberg

 • .– Vi tränar bara kvälls tid och jag får ta semester om vi ska åka till Kristianstad en match, berättar Niklas Johansson. Fortfarande en amatörsport alltså, förutom de amerikanska proffsen. Foto: Tomas Nyberg

 • – Vi dopingtestas kontinuerligt, men aldrig haft ett dopingfall säger Niklas Johansson. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg