• – Vi arbetar på gräsrotsnivå, vi möter ministerier och företag och vi möter Fifa:s ledning. Just nu är Fifa-ledningen i gungning och det tycker vi är bra. Det blir lättare för oss att påverka, säger Rajeev Sharma om Bygginternationalens arbete i Qatar. Foto: Tomas Nyberg

På flyget till Qatar skrivs anställningskontrakten om med sämre villkor. På plats i Qatar tas passen ifrån dig. Du sitter fast i två år och har ingen möjlighet att åka hem igen till Nepal, Indien eller Filippinerna. Bortåt 2 000 arbetare har dött på arbetsplatserna hittills.

Så är det för de immigrantarbetare som ska bygga de flotta anläggningarna inför alla stora mästerskap som Qatar har fått. Det väntar Fotbolls-VM, Friidrotts-VM, Cykel-VM, Gymnastik-VM, Boxnings-VM och en rad andra internationella tävlingar.

Nyligen var Rajeev Sharma på besök i Sverige. Han arbetar åt BWI, det världsomfattande facket för byggnadsarbetare, elektriker, målare och andra liknande yrkesgrupper. Han kunde berätta om de fasansfulla villkor som immigrantarbetarna lever under. 95 procent av befolkningen i Qatar består av immigrantarbetare från främst Indien, Nepal, Filippinerna, Bangladesh och Pakistan.
– Det är en modern form av slaveri. Det måste förändras, säger Rajeev Sharma.

Det är liknande förhållanden även i de andra Gulfstaterna, Saudiarabien, Kuwait, Förenade arabemiraten, Bahrain och Oman, men de hårdaste villkoren har de i Qatar.
Rajeev Sharma berättar om mängder av 25-åriga pojkar som påstås dö i hjärtattacker. Med en sån dödsorsak, behöver inte företagen betala resan hem i en kista. Arbetskamraterna får skramla för att få en värdig hemresa.
– De som organiserar de här resorna till Qatar är samma företag som organiserar resor med bärplockare till Sverige, berättar Kristina Henschen, kanslichef på den fackliga biståndsorganisationen Union to Union.

Under hösten gör ledande personer inom BWI en ytterligare resa till Qatar för att följa upp utvecklingen.
Rajeev Sharma berättar att man arbetar på en rad olika nivåer för att förbättra villkoren.
Han berättar om att 1 000 personer nu kunnat bli direktmedlemmar i BWI. Fackföreningar i Qatar är förbjudna. 1000 medlemmar är naturligtvis inte så många med tanke på att det rör sig om mer än en miljon immigrantbyggnadsarbetare, men det har precis blivit möjligt med direktmedlemskap.

Fotnot: Om man vill veta mer om situationen i Qatar kan man se det seminarium som Union to Union arrangerade och där Rajeev Sharma deltog i på Youtube:

Per Eklund
per.eklund@daladem.se