• Foto: Tomas Nyberg

  • – Varför har jag inte blivit underrättad om det här från den fackliga sidan. Det är en svaghet. Så ska det inte vara, när man betalar fackavgiften, säger PO Johannesson. Genom en idog kamp har han fått ut en livränta som är i nivå med den lön han skulle haft om han kunnat arbeta vidare efter sin nackskada. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

– Äntligen får jag ut min lön och kan betala tillbaka en del lån.
Det var PO Johannessons reaktion när han fick beskedet från Afa för tre år sedan.
Efter att ha fått fel livränta under nästa 25 år, fick han rätt. Totalt blev det ett sjusiffrigt belopp med den felaktiga livräntan, ränta och en förbättrad pension.
Han tror att det är många ute i Sverige som är i samma situation.

 

LÄS ÄVEN: ”Ta kontakt med vårt regionkontor”

 

PO, eller Pelle som han mest kallas, började jobba på en elfirma i Grums som 14-åring 1955. På 1980-talet var han anställd av Asea, men han började mer och mer känna problem med värk i nacken.
– Jag hade smärta i nacken och ut i armarna. Var sjukskriven i perioder från 1984.

 

Han var bara 47 år gammal när han fick sjukpension 1988 och fick då klart med skadan som arbetsskada och därmed livränta.

– På grund av värken i nacken gick jag med huvudet nedböjt för jämnan. Jag hade hemskt ont i 20 års tid. Det var kabeldragningen som förstörde mig.
Trots PO:s svåra besvär så fungerade i alla fall skyddsnätet de första åren. Men med åren halkade livräntan efter allt mer.
För PO och hans hustru Ulla-Britt blev det en del tuffa år rent ekonomiskt.
– Vi hade det förbannat dåligt. Vi fick belåna huset och jag sa till hustrun att vi nog måste sälja huset när hon skulle gå i pension om vi skulle klara oss.

 

 

PO genomgick dessutom en operation i USA för några år sedan, som han fick stå helt för. Landstinget ville inte betala.

– Det var en svensk läkare som heter Åke Nyström som opererade mig. Det blev så bra. Behövde inte ta någon värktablett för första gången på 20 år. Helt otrolig operation. Jag kunde lyfta armarna, helt fantastiskt.
Han har varit aktiv, följt utvecklingen och aldrig gett sig om att basbeloppet inte följt med i löneutvecklingen.
– Jag har drivit själv och inte lite heller. Man måste vara klar i tanken. Jag har lärt mig skriva en hel del och man måste ha lite go.
Redan under hösten 2000, begärde PO en omprövning av livräntan. Men Försäkringskassan ansåg då inte att det fanns skäl att ompröva livräntan. Beslutet överklagades till Länsrätten, som avslog överklagandet.

 

 

Ett par år senare skrev han till dåvarande socialminister Ingela Thalén och påtalade problemen. Han menade då att det inte räckte med att skylla på den tidigare borgerliga regeringen.
Några år senare, 2008, hände något. Det kom en dom om att principen om att den skadade hade rätt till en ekonomisk situation som om skadan inte inträffat och att det vägde tyngre än att den allmänna standardhöjningen inte skulle få medföra omprövning. Hade den tidigare lönen höjts med mint 10 procent under tiden, fanns skäl för omräkning av livräntan. Det blev ett prejudikat för andra drabbade.
Men ingen berättade detta för PO. Inte ens den fackliga organisationen.
– 2011 fick jag reda på det av en tillfällighet när jag träffade en bekant i Årjäng.
Han tog kontakt med regionkontoret för Elektrikerna i Göteborg.
– De räknade snabbt ut den förlorade arbetsinkomsten.
PO tog kontakt med Afa och ganska snart kom ett beslut om att han skulle få pengar. Något direkt glädjetjut var det inte. Bara ett konstaterande.
– Äntligen har jag fått min lön. Jag kunde betala in lite skulder.

 

 

PO fick sammanlagt ett sjusiffrigt belopp. Det var en sammanräkning av den lön han inte fått, ränta på pengarna och också en förbättrad pension.
När han fick pengarna hamnade han på kvällstidningarnas löpsedel. Det var inte för att regelverket gjorde att en arbetsskadad halkat efter ekonomiskt, inte för att han fått vänta massor av år på att få rätt livränta. Nej kvällstidningens nyhet var att han och frun hade tjänat mest i Grums det året.
Därefter har en släkting och en bekant som också haft sjukpension blivit uppmärksammade på detta av PO. En av dem har nu fått sin ersättning.
Troligen finns det en hel del personer ute i landet som drabbats av detta och kan ha rätt till en högre ersättning på sin.
– Det är därför jag berättar det här.

 

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

 

LÄS ÄVEN: Ta kontakt med vårt regionkontor