Det behövs jurister och advokater för att hjälpa många anställda som drabbat av sjukdom i jobbet. Kraven från samhället att vara alert och kunnig är som störst, när kroppen är som minst kapabel att klara av det.

1989 skadade jag min rygg. Jag jobbade då på SSAB i Borlänge som järnbruksarbetare. Ett års sjukskrivning höll på att sluta i en sjukpension som 37-åring. Jag fick med mig broschyrer om sjukpension från Försäkringskassan. Men jag ville försöka hitta ett arbete som var möjligt att ha, då jag inte kunde återvända till järnbruket.

Frågan om mina problem med ryggen skulle klassas som en arbetsskada gick genom alla beslutsnivåer, med hjälp av dåvarande LO:s rättsskydd. Det slutade i Försäkringsöverdomstolen, som dock menade inte att det var en arbetsskada.

Jag har ibland tänkt tillbaka hur mitt liv hade blivit om jag gett upp då för 25 år sen. Jag hade tur som lyckades omskola mig. Jag fick ett toppenjobb som journalist.

En sånt tillfälle för eftertanke var när jag nyligen träffade PO Johannesson i Grums. Han var elektriker och fick en livslång värk på grund av arbetet. Han drabbades så ofantligt mycket mer än jag och han kunde omöjligt arbeta vidare.

Under åren sen hans sjukpension 1988, har livräntan urholkats allt mer. Det blev tufft att klara ekonomin. När han för några år sedan fick ersättning för skillnaden mellan en elektrikerlön och livräntan, så fick han en upprättelse. Han fick ut sin rätta lön.

Tyvärr finns det nog många liknande fall ute i Sveriges långa land, som tvingats till ett liv utan arbete, med värk och med dålig ekonomi. Jag hoppas att fler med likande liv kan få möjlighet att få upprättelse.

Det är viktigt att det finns jurister och andra som kan ta strid för de arbetande som kanske inte har samma möjligheter som de mer välsituerade människorna.

Det är viktigt att facken ger stöd till den enskilde när det är som tuffast. När kropp och själ inte orkar med och kraven på kunskap om det svenska regelverket är som viktigast.

Tesen om att man måste vara väldigt frisk för att klara av myndigheterna när man är sjukskriven, är fortfarande sann.

En del av er läsare kommer under den närmaste tiden att bli kontaktade, för att få möjligheten att ge er bild av hur ni ser på tidningen Elektrikern.

Ta er gärna tid att svara på frågorna. Det är viktigt för oss att veta vad ni tycker för att vi ska kunna göra en bra tidning i framtiden.


Tummen upp

Den första skörden av egenodlade grönsaker i det nya växthuset.

Tummen ner

För regimen I Syrien, IS och andra stridande, som tvingar miljoner att fly från sitt land.