Under tisdagen ställde moderbolaget Imtech Royal in betalningarna, då man inte kommit överens med finansiärer. Aktien rasar nu som en följd av utvecklingen. Enligt Imtech Nordic påverkas inte verksamheten i Norden. Moderbolaget kan inte ta pengar från Imtech Nordic.

I praktiken pågår nu en diskussion mellan banker som står för finansiering och eventuella köpare till de olika divisionerna inom Imtech.

 

LÄS ÄVEN: Imtech har problem

 

I slutet av juli gick moderbolaget Royal Imtech ut med en varning om ett dåligt resultat, ett förväntat kraftigt minusresultat. Därefter har koncernen haft förhandlingar med ägare och långivare om en extra penningtillskott. Men de har inte kommit överens om nytillskott och i tisdags togs beslut om att moderbolaget ställer in betalningarna.

 

Moderbolagets situation härstammar i sin tur från att flera av dotterbolagen går dåligt. I Tyskland, Spanien Holland och Storbritannien har företaget visat på dåligt resultat under en längre tid. Det tyska dotterbolaget har så dålig ekonomi att de i förra veckan gick i konkurs.

– Det är en betydande del av koncernen, säger Thomas Rebermark till tidningen Elektrikern, om de dotterbolag som har finansiella svårigheter.

Just letar man efter köpare till divisioner inom Imtech. Vid en presskonferens i Amsterdam under onsdagen konstaterar ledningen att man ser fram emot att det kommer bud från köpare till divisioner inom koncernen.

– Det pågår nu förhandlingar med nya ägarkonstellationer, som det finns ett stort intresse hos då vi är det lönsammaste bolaget i koncernen, säger Thomas Rebermark, informations- och marknadschef på Imtech Nordic, till www.vvsforum.se.

 

 

Imtech Elteknik, liksom Imtech Ventilation och Imtech VS-teknik är dotterbolag Imtech Nordic som har en bit över 5000 anställda. Imtech Nordic är i sin tur dotterbolag till moderbolaget Imtech Royal NV.

– Verksamheten löper på som normalt, säger Rebermark till Elektrikern.

Han säger vidare att det inte finns några legala möjligheter för moderbolaget att föra över pengar från Imtech Nordic.

–  Vi har full koll på vår kassa. De kan inte legalt hämta pengar ur vår kassa, säger Thomas Rebermark, informatör på Imtech Nordic.

 

Per Eklund

 

 

LÄS ÄVEN: Imtech har problem