• Foto: Leif Gobel

  • Therese Hultman jobbar på APC Elinstallatören AB. Foto: Leif Gobel

  • Foto: Leif Gobel

  • Emilie Kageryd arbetar hos Bravida Fire & Security i Linköping. Foto: Leif Gobel

  • Elin Persson arbetar på Imtech Elteknik i Linköping. Foto: Leif Gobel

  • Foto: Leif Gobel

  • Foto: Leif Gobel

  • Foto: Leif Gobel

Det finns i skrivande stund 344 kvinnliga medlemmar i Elektrikerna – i hela Sverige. Det är 1,7 procent av den aktiva medlemskåren. Tolv av dem arbetar i verksamhetskrets 31 i Östergötland. På en dag hade vi turen att träffa tre av dem på olika arbetsplatser.

Elin Persson är 23 år och arbetar med service på Imtech Elteknik (Service och Entreprenad) i Linköping. På firman är ett 20-tal servicemontörer anställda, Elin är enda kvinnan. Elin gick elprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium i stan. Gick ut våren 2010.
– Jag älskade fysik, kemi och magnetism. Det ledde mig in på att bli elektriker, säger Elin.
Direkt efter gymnasiet började hon på en lokal elfirma. Jobbet som servicemontör innebär allt möjligt från besök på ställverk, felsökning på pumpar och motorer, till koll av fettavskiljare. På företag, kontor och skolor.
– Fördelen är att det är stor variation i jobbet. Det är roligt och jag lär mig hela tiden nytt. Bra firma och kompisar. Nackdelen är mycket ensamarbete. Det hade varit roligare om man arbetade fler ihop. Som kvinna är man ibland osynlig. Byggarbetsplatser är väldigt manliga. Jag vill utvecklas inom yrket, kanske läsa vidare senare och bli elingenjör.
Vad tycker du är viktigt inför kommande avtalsrörelse?
– Jag vill förkorta arbetstiden för att kroppen ska orka ett helt arbetsliv.

Therese Hultman, 40 år, har arbetat som elektriker sedan 2001. Vi träffar henne på Framtidens Universitetssjukhus i Linköping. Therese är anställd hos APC Elinstallatören AB med 30-tal anställda.
När vi följer med Therese håller man på med elinstallationer på en ny brännskadeintensiv. Jobbet består av tele, data, brand, belysning, styr och kraft.
– Jag valde rätt yrke till slut. Provade på och blev fast. Det är fritt och har stor variation. Har inte upplevt något krångel med att vara tjej. Tycker inte tjejer ska vara så rädda för det fysiska, man kan ju alltid be om hjälp oavsett du är kille eller tjej.

Emilie Kageryd är 22 år och från Linköping. Arbetar hos Bravida Fire & Security i Linköping. Gick ut från elprogrammet i Örebro 2012. Fick jobb direkt på Bravida. Men redan i 5:an hade Emelie bestämt sig när de hade en fråga – vad är du om 20 år. Hon svarade kavat – elektriker. Och så blev det också.
Vi möter henne i en annan del av Universitetssjukhusets byggnader där man håller på med passage- och larminstallationer där man har både ny- och ombyggnad.
– Gillar jobbet. Att det är fysiskt, varierat och har utmaningar med problemlösningar, säger Emilie.
Emilie är ensam som kvinnlig montör.
– Men jag har bra arbetskamrater, det är viktigt om du är ensam tjej.
Tankar inför avtalsrörelsen?
– För mig är högre lön och arbetstidsförkortning viktigt.

Leif Göbel