Klubbstyrelsen i Seko, Service- och kommunikationfackets förbundsstyrelse Gävle/Dala-regionen ska under många år ha förskingrat 14 miljoner från klubben till en fritidsförening. Nu har hela klubbstyrelsen stängts av och två företrädare har polisanmälts.

 

 

Från 2008 fram tills förra året ska ett belopp på 14 miljoner kronor ha förts över från Seko:s fackförbund i regionen Gävle/Dala till en fritidsförening. Efter en revision av klubben upptäcktes den förskingrade miljonsumman och i juli stängdes hela klubbstyrelsen av. Seko ser allvarligt på situationen och två företrädare med en central roll i klubbverksamheten har nu polisanmäls.
– Det är väldigt frustrerade och otäckt när vi inte kan få vettiga förklaringar. Det är väldigt mycket pengar och för vår del är det väldigt viktigt att gå till botten med det här och ta reda på vad som hänt för våra medlemmars skull, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko.

Det var efter en utredning som Seko:s förbundsstyrelse upptäckte att något var fel. Under perioden ska klubbstyrelsen vid flera tillfällen ha erbjudits möjligheten att förklara vad de överförda pengarna skulle ha använts till – men klubben har vägrat att lämna ut någon dokumentation av pengarna.
– Man har sagt att pengarna ska ha används till trafiksäkerheten men vi har inte fått någon mer detaljerad information. Berättelserna har inte heller riktigt hängt ihop utan ändrats från vecka till vecka. Det är en väldigt konstig situation som väcker misstankar, säger Jonas Pettersson.
Anledningen till att förskingringen hann pågå i många år innan misstankar väcktes beror enligt Jonas Pettersson på de decentraliserade organisationerna.
– Klubbarna har mycket eget ansvar och det är poängen för att klubben ska växa. Det har fungerat bra nästan alltid. Det är första gången något sådant här händer, säger Jonas Pettersson.

Den berörda klubben är Väg och Ban klubb 221 med säte i Ljusdal. Klubben har 2500 medlemmar.
– Vi har informerat medlemmarna löpande och skickat ut brev. Men vi måste först gå till botten vad som hänt, säger Jonas Pettersson.
En ny styrelse kommer väljas ut av medlemmarna när utredningen är gjord. När detta kan ske kan Seko ännu inte svara på. Fram tills dess utgör Seko:s förbundsstyrelse även klubbstyrelse.

Linnea Holgersson