• En central där alla kopplingar lyfts ut och försetts med uttag för labsladdar. Ett exempel på att snabbt koppla upp och visa eller öva och sådant här är det fullt av på Brinellgymnasiets el- och energiprogram. Foto: Jan-eRIK jOHANSSON

  • Leif Johansson och Daniel Carnegård har aktivt jobbat på att föryngra och modernisera utbildningen. Ska man se till ECY-cup resultaten under de sista tre åren har de lyckats över hövan. – Men året går inte ut på ECY-cup. Vårt fokus är att få ut dugliga elever. Foto: Jan-eRIK jOHANSSON

  • Läraren Daniel Carnegård flankeras av Alexander Ed och Jens Ottosson som båda har jobb som väntar efter skolavslutningen. Goda resultat i ECY-cup, etta och tvåa, var ingen nackdel, när de sökte jobb. – Fast jag var ute jättetidigt och skrev och ansökte. Gäller att ligga i, säger Alexander Ed. Foto: Jan-eRIK jOHANSSON

  • Här är klassen på Brinellgymnasiet som vann ECY-cup. Det har blivit lite av tävling att göra bra ifrån sig i cupen nu när man ser att klasserna året före lyckats hävda sig. Foto: Jan-eRIK jOHANSSON

  • Samma princip som centralen där kontaktorer, tryckknappar, dimrar och motorer gjorts färdiga för övning. Foto: Jan-eRIK jOHANSSON

Brinellgymnasiet i Nässjö har blivit outstanding när det gäller resultat i ECY-cup de sista tre åren. Bästa klass i tre inriktningar och hela 13 elever bland de 40 bästa resultaten i landet blev årets skörd. Man undrar ju vad hemligheten är?

– Målet är att aldrig lära ut något i teorin som vi inte kan visa praktiskt, säger Daniel Carnegård, lärare el- och energiprogrammet.
Tillsammans med lärarkollegan Leif Johansson har han under några år jobbat hårt på att föryngra och modernisera utbildningen.
– Vi har byggt upp allt nytt och fräscht och försöker förena teori med praktik, hitta röda trådar att följa.
– Bra övningar ihop med teoripassen så att de förstår hur det hänger ihop. Det är så vi försöker jobba, och att hålla bra koll på eleverna enskilt så att var och en får den hjälp de behöver. Och vi ger oss inte och ställer nog ganska höga krav, säger han och får genast en gliring från gänget i bänkraderna som nu sista veckan inte gör många knop.

Det är fräscha lokaler, fina arbetsväggar och, utan att ha besökt alla skolor i landet, ovanligt många egna hittepå-lösningar i anläggningarna. Daniel visar en central i en kapsling där alla inkopplingar lagts ut på framsidan och kan snabbkopplas med labbsladdar för att visa funktionerna. Samma gäller motorer, strömbrytare och ja, allt inkopplingsbart.
– Uppstår det en diskussion kan vi snabbt ta fram och visa hur, vad som händer och varför utan att de ska behöva stå länge vid en central och plocka bort kåpor. De kan snabbt koppla sig fram och se att en sparkoppling fungerar, säger Carnegård och håller upp en trappbrytare inkapslad och förberedd likadant.

Ordning och reda, bra grejor och framåt lärare alltså. Men ändå, med så extremt bra resultat undrar man ju hur mycket ECY-cup betyder för undervisningen under året.
– Frågorna där innehåller de krav som branschen vill att eleverna ska kunna och det lägger vi in i kursen. Men de går ju parallellt med de centrala målen i kurserna, finns inga motsättningar där, så nä, året går inte ut på att sikta mot ECY-resultaten. Vårt fokus är att få ut dugliga elever.
– Däremot har eleverna fått lite tävlingsinstinkt och de har märkt att här finns möjligheter att göra bra resultat, kanske klå brorsan som gick tidigare, få vara med i yrkeslandslaget och även tjäna en skaplig hacka. Blivit lite av kultur här, skitskoj för eleverna och ett tacksamt läge för oss som lärare, menar Daniel Carnegård.

Jens Ottosson och Alexander Ed vann respektive kom tvåa individuellt i ECY-cup.
– Svårt för oss att jämföra skolor, har ju bara gått på en, garvar killarna som båda får lördag och söndag ledigt efter skolavslutningen, sedan väntar jobb måndag morgon.
– De flesta i installationsgruppen har fått jobb redan.
– Nämen, en bra utbildning och framåt lärare. Det känns som att de utvecklar utbildningen hela tiden, vi får massor med uppgifter att göra, är delaktiga i, och det känns som att de vet vad vi kommer att ha nytta av när vi börjar jobba.
Det låter enkelt…

Jan-Erik Johansson