När avtalsrörelsen tar fart i höst, så är det en ny förhandlingschef för Elektrikerna.
Urban Pettersson tar över efter Ronny Wenngren.
– Förhoppningsvis betyder det inget alls, säger Urban Pettersson.

Ronny Wenngren har varit Elektrikerförbundets förhandlingschef sen 2002. Han tog då över efter Staffan Holmertz.
Nästa år går Wenngren i pension. Men redan i höst lämnar han jobbet som förhandlingschef. Han blir dock kvar i förhandlingarna.
Ny som förhandlingschef är Urban Pettersson. Redan vid Elektrikernas förbundsmöte i maj 2014 valdes han för att ta över när Ronny Wenngren går i pension. Men vid det centrala representantskapet nyligen togs beslutet att bytet sker redan till hösten.
– Vi har jobbat ihop i tio år. Det blir ingen skillnad. Det är klart jag är en annan person och kan göra en annan bedömning. Men sättet att driva avtalsrörelse det beslutar vi tillsammans, säger Urban Pettersson.

Båda talar om att skicka vidare stafettpinnen. Att ta vara på det som finns och försöka skapa något bättre.
– Ronnys erfarenhet har vi med oss. Ett sätt att bära stafettpinnen, att hålla kontakt över generationsgränserna. De flesta frågorna är ju inte nya, säger Urban Pettersson.
– Varje generation måste ta sitt ansvar, säger Ronny Wenngren.

För Ronny Wenngren blir det alltså en lite mer undanhållen position i den kommande avtalsrörelsen. Men han får också en lite annan roll.
Han ska ha en rådgivande roll i avtalssamarbetet inom 6F, där Byggnads, Seko, Elektrikerna, Målarna och Fastighets ingår.
– Jag hoppas på sikt att vi kan få en samordning inom 6F. Men då finns inte jag med, säger Ronny.
Han tror att det kan komma att bli en tomhetskänsla, när han lämnar arbetet.
– Har inte hunnit känna efter. Det blev konkret först i går, säger han dagen efter att centrala representantskapet tagit beslutet om skiftet på posten redan i höst.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se