• Johan Ledin förbereder sig just nu för tävlingarna i Sao Paulo i Brasilien.Foto: Per Eklund Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

När Johan Ledin skulle söka till gymnasiet var det snickaryrket som var första alternativet. Men nu ska han tävla i VM i elinstallation i Brasilien.

 

 

LÄS ÄVEN:
Bara OS och fotbolls-VM är större
Får tuffa motståndare
World Skills svenska sida (extern länk, öppnas i nytt fönster/ny flik)”

 

Vid förra årets Yrkes-SM i Umeå vann Johan Ledin tävlingen i elinstallation. Han hade kvalificerat sig dit genom att bli femma i ECY cup 2012.
Nu väntar en tuff utmaning vid VM.
– Det är svårt att motivera sig att stå och träna så mycket man skulle behöva.

 

All träning på hemmaplan har han fått fixa på sin fritid. Däremot har företaget varit med och sponsrat hans tid på tävlingar.
Under träningshelgerna har han fått hjälp av de senaste tävlande på VM och EM, Oskar Sjögren och Andreas Holmberg.
– Det har gått mycket lättare att träna när de varit med, säger Johan.
Till vardags arbetar han numera på TF Ventilation och el i Örnsköldsvik. Totalt 45 anställda, men bara nio personer arbetar med el, resten med ventilation.
Johan bor fortfarande kvar hemma på bondgården i Sidensjö väster om Örnsköldsvik. Där driver familjen ett jordbruk på fritidsbasis.
– Den typen av liv tycker jag är trevligt.
Vem som ska tävla på EM i Göteborg nästa år är inte bestämt.
– Det står nog mellan Oskar Sjögren och mig. Nog skulle jag vilja testa EM också, säger Johan.

 

Under förberedelserna har han också fått möjlighet att gå en del utbildningar. Bland annat har han gått en kurs i KNX i Nyköping.
– Jag är ensam på företaget som är certifierad för KNX.
Vid senaste SM var alltså Johan Ledin den bäste elinstallatören. Men det var inte säkert att han skulle bli elektriker från början.
– Jag hade inställt mig på att bli snickare. Men det var skyhöga betyg, och då nämnde mamma att det fanns en el-linje. Jag sökte som elektriker i reserv. I dag är jag ganska glad att det blev som det blev.
Under gymnasietiden växte det fram ett intresse. Johan hade en driven lärare och vid ECY cup 2012 kom Johan femma och kvalificerade sig som reserv till Yrkes-SM. Kom sen med till SM och tävlar nu vidare.

 

Vid Elfack i Göteborg i början av maj mötte han Knut Martin Breivik från Norge i en landskamp, som en föraning om VM i Brasilien. Direkt efter tävlingens slut var han osäker hur det gått.
– Första dans försprång åts ju upp andra dagen när jag var sjuk.
Med 39 graders feber jobbade han dock vidare i tävlingen. Slutresultatet blev 72,5 för Norge och 72,5 för Sverige. Företaget som sponsrat tävlingen blev lite ställda då de hade bara ett förstapris.
Den 6 augusti går planet till Brasilien, den 11 augusti börjar tävlingarna och den 18 augusti är han hemma igen. Fram till avfärd lär det bli en hel del träning vid den specialvägg som byggs upp på hemmaplan.

 

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

LÄS ÄVEN:
Bara OS och fotbolls-VM är större
Får tuffa motståndare
World Skills svenska sida (extern länk, öppnas i nytt fönster/ny flik)”