För några veckor sedan tog jag mig samman för att se över hur det ser ut med pensionen. Naturligtvis tycker jag som alla andra att det är viktigt att ha en dräglig tillvaro på när vi inte arbetar för lön längre. Det såg väl ut så där.

Några dagar senare träffade jag Jan Andersson från Folksam som konstaterade att det är för sent för mig att göra något åt pensionen nu. Jag har för kort tid kvar tills kuverten, både vita och orange, blir viktigare för ekonomin än förhandlingarna om årets lönepott.

I tidningen kan läsa om Jan Anderssons råd inför pensionsplaneringen, vare sig ni är yngre eller äldre. Det är viktigt och det är nog inte så komplicerat som vi tror.

Ungdomarna är ju de som ska föra vårt samhälle vidare. De ska ta över det vi skapat när vi blir för gamla. Det är viktigt att de får en bra introduktion i jobbet och i arbetsgemenskap och att de får en rejäl facklig introduktion om det ska går bra.

Några som visat sina kvalitéer i arbete, visar vi upp i det här numret av Elektrikern. Duktiga elever i ECY cup och därtill ett par medlemmar i det svenska yrkeslandslaget.

VId ett av mina besök ute på en elutbildning blev en tjej arg på mig och min fråga. Jag frågade hur det är vara tjej på den här utbildningen.

Hon menade att det var fel att alltför ofta diskutera problematik för tjejer i branschen.

– Jag vill bli elektriker och trivs med det, var hennes svar. Hon var inte något annorlunda än killarna på utbildningen.

Hon har nog rätt, att ibland kan frågan om att det är så få tjejer i branschen bli något som bara ytterligare försvårar en positiv förändring av könsfördelningen i branschen.

Nu väntar några veckor av återhämtning, av umgänge med våra nära och kära. Precis som vi behöver en rejäl nattvila, behöver vi den här semestertiden för att kroppen ska kunna återhämta sig.

Ni som har semester nu – njut av sommaren!

Trevlig läsning!

Tummen upp: Kollegorna på Dagens Arbete som uppmärksammat asbesten på våra arbetsplatser.

Tummen ner: Ischiasnerven har gjort sig påmind lagom till semestern.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se