Uppmärksammat misstag blev en tankeställare
Han klättrade 20 meter upp på scenbygget i Kiruna utan säkerhetssele och det uppmärksammades av TV4.
– Det har påverkat min syn på skyddsfrågor. Det blir en tankeställare efter en sån där incident, säger skyddsombudet Patrik Jansson.
Musikbranschen var Patriks värld under ett tiotal år. Efter några år som industrielektriker på Korsnäs, så började han bygga scener vid festivaler runt om i Sverige.
– Jag gled in i det och till slut var jag scenbyggare. 2005 gjorde jag min sista sommarturné.
Han jobbade för företaget Starlight i Avesta, som är Sveriges största företag i den här branschen man hyr ut scener och jobbar med ljud och ljus.
Patrik trivdes, under sommarhalvåret var har på resande fot i månader. Festival följde på festival.
Vid scenbygget vid Kirunafestivalen, hade något stulit hans säkerhetssele, och Patrik klättrade då upp utan sele. TV 4 var på plats och filmade Patriks arbete och ganska snart fick både han och företaget påstötning från Arbetsmiljöverket.
– Nu har jag en egen sele som jag alltid har med mig, säger Patrik.
Händelsen blev i alla fall en tankeställare och när han tio år senare fick frågan om han ville vara skyddsombud, så var det en självklarhet.
– Jag är en sån som alltid sagt vad jag tycker.
Nyligen blev han också vald som regionalt skyddsombud inom verksamhetskrets 21, (Gävleborg/Dalarna).
– Jag vet inte i nuläget hur arbetet blir och hur mycket tid det tar.
Sen åtta år jobbar han som montör hos Gävleföretaget Elteknik som en av 25 montörer. Tidigare hade han bott i Stockholm. Men med fru och barn ville han tillbaka till hemstaden.
– Har man fått barn går inte vara borta tre månader i stöten. Jag letade jobb och hittade det i Gävle.
Med barnen har han också blivit ishockeytränare, utan att ha nån längre egen ishockeykarriär bakom sig.
– Jag tycker ishockey skitroligt, är genuint intresserad. Får tillbaka så mycket av ledarskapet. Jag tränar pojkens lag och hjälper till lite med dotterns lag också.
Regionalt skyddsombud, RSO
- Regionalt skyddsombud arbetar över ett regionalt område. Inom Elektrikerförbundet i första hand inom en verksamhetskrets. Det kan också verka i flera verksamhetskretsar.
- Uppgiften är att stötta lokala skyddsombud, stötta företag och vara skyddsombud där det saknas.
- Deras verksamhet finansieras till en del av statliga medel, men fackförbundet skjuter till en del. Från LO har man krävt ökade anslag, till det arbete som Regionalt skyddsombud genomför.
- Inom Elektrikerförbundet, så nominerar varje verksamhetskrets, VK, personer till regionala skyddsombud, RSO. Därefter är det förbundsstyrelsen som utser.
Patrik Jansson
- Ålder: 45 år
- Gör:
– Elektriker på Elteknik i Gävle AB
– Skyddsombud på företaget och nyvalt regionalt skyddsombud inom VK 21 (Gävleborg och Dalarna) - Intressen: Musik, punk och hårdrock
- Familj: Fru Camilla och barnen Tore och Vera.
- Fritid: Ishockeytränare i Gävle godtemplare.
- Kör: Toyota Verso.
- Bor: Villa Olsbacka utanför Gävle.