Social arbetsmarknad diskuteras i Bryssel i dag, torsdag 25 juni. Initiativet kommer från Sverige, statsminister Stefan Löfven säger till Europaportalen att han vill driva frågorna om fri rörlighet och social dumpning i EU.
Mötet äger rum några timmar innan sommarens EU-toppmöte i Bryssel där alla medlemsländer stats- och regeringschefer träffas. Mötet som Sverige tagit initiativ till anordnas gemensamt med Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Till mötet kommer också representanter från Österrike, Tjeckien, Frankrike och Slovakien. Det innebär att endast 8 av EU:s 28 medlemsländer deltar i samtalet.
– Man ska ju börja någonstans. Jag har tagit upp det med både Donald Tusk och Jean-Claude Juncker att det här är en fråga som ska tas på Europeiska rådet vid lämpligt tillfälle. Det är en bra start för ett samtal och vi kommer att driva det vidare, säger Stefan Löfven till Europaportalen.
Sedan tidigare söker den svenska regeringen allierade i EU för att få “ordning och reda” på unionens arbetsmarknad. Löfvén vill att den europeiska arbetsmarknaden ska kännetecknas av rörlighet, flexibilitet och konkurrenskraft men också för social trygghet.
Förutom ländernas ledare kommer även EU-kommissionär Valdis Dombrovskis med ansvar för dialogen mellan arbetsmarknadens parter, EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen, EU-parlamentets talman Martin Schulz och representanter för Europafacket och arbetsgivarorganisationen Businesseurope.