• Tjejer i elbranschen fick en egen förmiddag på Elfack.Foto: Leif Göbel Foto: Leif Gobel

  • – Det här är ett bra initiativ av Elfack, säger Katarina Berg, som höll i trådarna vid den tjejträffen för Elqvinnorna. Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

För första gången vid en Elfacket-mässa var det ett speciellt tjejseminarium.
– Det var Örjan Borgström som träffade arrangörerna och tipsade att det finns ett nätverk, Elqvinnorna, berättar Katarina Berg, som höll i tåtarna för tjejträffen.

Elqvinnorna är ett nätverk på Facebook för tjejer i elbranschen. Det är tjejer i Elektrikerförbundet, andra från Seko, elever och oorganiserade.
– Det är tjejer som har med elbranschen att göra, säger Katarina Berg.

Det var Elfacket-mässan som fixade programmet. Örjan Borgström pratade om elansvar och nya elbehörighetsutredningen. Ett pass om KNX följde, liksom Kajsa Sperling som visade på vad ljusdesign kunde göra för människors säkerhet i mörka gångtunnlar. Från ett ställe där det skett både våldtäkter och mord till en plats människor sänker tempot för att känna efter en bra stämning.
Elisabeth Nordenberg tröttnade för några år sedan på att arbetskläder för kvinnor var helt feldesignade.
Hon tog saken i egna händer och testade fram en egen kollektion med arbetskläder för kvinnor.
– Det är många som tagit fram tjejkläder. Det är rosa och blommiga. Men tjejer som söker sig till manliga yrken vill inte sticka ut ännu mer. Det räcker med att vara tjej.

Men lite vill hon ändå sticka ut. Till hösten kommer en kjol i gul varningsfärg.
Det fanns många synpunkter på vilka behov man har. Elisabeth Nordenbergs företag ska nu försöka kika om det går att göra kläder för tjejer i elbranschen.
En förmiddag med nöjda deltagare.
– Vi får hoppas att det blir en fortsättning på nästa mässa, säger Katarina Berg.
Hon tycker att det blivit bättre och enklare för tjejer i branschen.
– Vi kan se att det är fler tjejer som blir ledande montörer. Det är viktigt att vi syns och det är viktigt att vi kan se andra.