• Mats Karlström från företaget Ferroamp som vann Naturskyddsföreningens tävling om att klimatmaxa villor, med sitt bidrag EnergyHub. Här tillsammans med Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen till vänster och till höger, Björn Berg som fick ett hedersomnämnande för Ngenic tune samt Jesper Peterson från Naturskyddsföreningen. Foto: Per Eklund

  • Mats Karlström från företaget Ferroamp som vann Naturskyddsföreningens tävling om att klimatmaxa villor, med sitt bidrag EnergyHub. Foto: Per Eklund

  • – Det är flow inom den här sektorn just nu. Priset på solceller har sjunkit med 80 procent senaste tre åren. Det är dessutom fräckt. Solceller syns, det gör inte bergvärme. Solceller har gått förbi nya kök i statusligan, sa Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson. Foto: Per Eklund

EnergyHub vann Naturskyddsföreningens innovationstävling för att spara energi i villor.
Priset delades ut under Elfack.

Syftet med tävlingen var att få fram bra och innovativa lösningar för att villaägare ska spara energi och för att förenkla möjligheten att producera egen el. Tävlingen arrangeras av Naturskyddsföreningen tillsammans med Elfack, Trollhättan Energi, Jämtkraft, Godel, Folksam, Vinnova och Svenska Uppfinnareföreningen.
– Jag blir hoppfull när jag ser hur innovationerna spirar och vilka framsteg det görs inom detta område, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

EnergyHub från Ferroamp som vann tävlingen och fick sitt erkännande under Elfack, är ett system med växelriktare för solceller som kan användas för att lagra energi samt ger möjlighet att reducera effekttoppar. Det innebär miljövinster och lägre kostnader för villaägaren. Produkten innebär också att man på ett lätt sätt kan bygga ut sitt solcellssystem samt gynnar elbilsdrift genom att underlätta att man laddar bilen hemma.
– Ett effektivare utnyttjande av solcellerna, lagringsmöjligheter och utjämning av effekttoppar som vinnarbidraget kan ge, gör att vi tror mycket på denna uppfinning, säger Svante Axelsson.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se