22 000 besökare, 400 företag och 3 800 personer som jobbar på utställningarna. Mässan Elfack i Göteborg är en av de största fackmässorna i Norden. Exakt hur mycket som omsätts under veckan vet nog ingen. Någon har en gång beräknat att effekten på stan med hotell och restauranger motsvarar två Springsteenkonserter på Ullevi.

 
Ola Lindqvist är ansvarig inom Svenska Mässan för Elfack. Han vill inte offentliggöra för tidningen hur mycket som arrangören Svenska mässan omsätter under Elfack. Men med tanke på vad enskilda utställare får betala så är det sannolikt över 100 miljoner, kanske det dubbla, för montrar, hyra av plats och liknande. Därtill runt 100 miljoner i löner till alla som jobbar på utställningsföretagen, samt det de betalar i hotellkostnader och annat.
Några exakta siffror kan nog ingen presentera. Men många blir nöjda. Hotellägare, restaurangägare, speditörer, monterbyggare och naturligtvis Svenska Mässan, där även Göteborgs kommun finns representerad i styrelsen.

 

Troligen gjordes det också upp ett antal affärer både ute bland montrarna och vid sidan om. Enligt uppgift hade ABB inte mindre än 500 inbokade affärsmöten per dag.
Väl på plats konstaterar man att alla företag har sitt sätt att dra till sig intresse. Smågodis, frukt, kaffe, varm korv, öl och vin var några sätt. Andra lockade med tävlingar, medan en del nöjde sig med att förlita sig på just deras produkt eller idé, räckte som dragplåster.

 
Per Eklund
per.eklund@daladem.se