• Imamen Mahmoud Khalfi i det som en gång var turbinhallen vid Katarinastationen av Stockholms elverk. I dag är det stora salen i moskén.Foto: Eric Salomonsson

  • Vi får fler och fler medlemmar som är både andra och tredje generationens invandrare. Det här ett led i vårt arbete för människors lika värde, säger Per-Håkan Waern i Elektrikerförbundets ledning.

 

– Vi vill bygga broar i svenska samhället. Elektrikerförbundet är inte en egen liten ankdamm i det svenska samhället. Vi vill lära oss, vi vill förstå, snarare än att stänga dörrar.
Per-Håkan Waern ledde som förste vice ordförande ett förbundsstyrelsemöte i Stockholms moské vid Medborgarplatsen.

 

 

Det var ett högst ordinarie styrelsemöte, förutom en workshop på eftermiddagen tillsammans med personer knutna till moskén.
– Vi vill förstå våra kamrater som kanske har en annan livsåskådning. Vi tror på den öppenheten det här kan skapa. Även om det blir tuffare i samhället, så möter de med ännu större öppenhet. Det vill vi lära oss av, säger Waern.

 

Moskén är i de lokaler som tidigare var Stockholms elektricitetsverks Katarinastation. Se mer om historien här invid.
Mahmoud Khalfi är imam, vaktmästare, administrativ direktör i moskén. Ursprungligen kommer han från Tunisien. Han är väldigt tystlåten när han välkomnar. Man kan knappt höra hans röst. När vi sedan sätter oss för att samtala om moskén, synen på muslimer, alla besök och deras vardag, så blir han mer och mer engagerad.
– Kungen har varit här, Reinfeldt och många andra politiker har varit här. Vi har kunnat mötas och diskutera när det uppstått problem och kunnat dämpa kriser. Vi har skolor på besök, studiecirklar som huserar här och det finns AA-grupper (anonyma alkoholister) som har sina möten här, berättar Mahmoud Khalfi.

 

När vi samtalar om världsläget och om IS härjningar blir han än mer engagerad.
– IS är en religiös sjukdom, säger han.
Att Elektrikerförbundet besöker moskén ser han positivt på.
– Vi ska diskutera sociala frågor. Vi har många medlemmar som är medlemmar i fackförbundet.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

Från elverk till moské

♦ Byggnaden som i dag är Stockholms moské, började byggas 1902 för att bli en omformarstation för Stockholms electricitetsverk. Den hette då Katarinastationen och ritades av arkitekten Ferdinand Boberg. Han hade då innan han ritade byggnaden varit i bland annat Marocko, där han inspirerats av morisk-islamisk arkitektur. Byggnaden var också vänd mot Mekka.

♦ När islamiska förbundet och Sveriges muslimska råd övertog fastigheten 2000 så byggdes den tidigare transformatorhallen om till kyrksal. Dessutom byggdes en minaret och en kupol till på byggnaden.

♦ I moskén kan man fortfarande se balkarna som bar traverser i taket.

♦ Moskén har numera 15 000 besökare som kommer på studiebesök. Varje fredag är det fredagsbön med upp emot 1500 närvarande.