• Den gamla skriften ”Verktyg för elektriker” har nu tjänat ut och är ersatt med skriften ”Säkra eljobb”.

  • Rickard Lindberg från Eio och Jimmy Åsberg från Elektrikerförbundet med den nya boken om hur man jobbar för att få säkra eljobb. Den släpps från Prevent i dagarna. Foto: Per Eklund

Att eljobben är säkra, det är viktigt.

Nu kommer en ny liten bok som ska göra att elektriker och el-arbetsgivare lättare kan se hur man kan jobba säkert.

– Det handlar om säkerhetskultur. Köp bra grejer, säger Rickard Lindberg på Eio.

 

 

För 12 år sedan kom ”Verktyg för elektriker” ut. Den skulle guida yrkesfolket i vilka verktyg som var bra och säkra. I dag är mycket av det som står i den boken överspelat och det finns mängder av nya verktyg och annan utrustning.

I flera år har Eio och Elektrikerförbundet tillsammans med Prevent jobbat med att modernisera råden till yrkesfolket. Och nu är man klara.

Men i den här boken finns det inga råd om vilket märke på skruvdragaren, arbetsbocken, arbetslampa eller kabelrullaren man ska välja. I stället handlar det nu om regelverket, vem som har ansvar, vilka risker det finns, råd till vad man ska tänka på när man väljer utrustning och hur man jobbar.

– Det handlar om säkerhetskultur. Arbetsverktyg, skydd och metoder har förändrats. Genom Internet har alla mer koll på verktygen numera. Det handlar om att köpa bra grejer, säger Jimmy Åsberg, arbetsmiljöansvarig i Elektrikerförbundet.

Förändringen av råden har skett efter att man gjort enkäter hos företagare och elektriker.

– Köp inte konsumentprodukter. Står man inför att man ska köpa så handlar det här om hur ska man tänka. Med rätt verktyg blir det mindre skador, man jobbar effektivare, företagen når högre lönsamhet och det blir mindre stress, säger Rickard Lindberg, arbetsmiljöansvarig på Elektriska installatörsorganisationen, Eio.

Den nya broschyren/boken finns nu upptryckt i några tusen exemplar som både Elektrikerförbundet och Eio ger till de som har behov. Den släpps den 27 april.

– Det är tänkt att den ska kunna användas vid utbildningar och andra sammanhang, säger Jimmy Åsberg.

Dessutom ska den så småningom finnas att ladda ner på båda organisationernas hemsidor och även på Prevents hemsida.

 

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se