• Det finns ett behov av facklig utbildning och information på andra språk. Inom Elettan har man kört en kurs på polska för nya medlemmar. Foto: Daniel Eriksson

  • Foto: Daniel Eriksson

  • – Vi hade en magisk halvtimme, när vi gick igenom det fackliga löften som en saga, säger Daniel Eriksson, en av de kurseldare som hade en kurs på polska för arbetare från Polen som arbetar med rulltrappor i Stockholm. Foto: Leif Göbel

Fackliga kurser på andra språk än svenska. Kan det vara något?
I Stockholm har man prövat att ha en kurs arbetare från Polen, på polska .
– Vi kan inte sitta och vänta. Vi måste komma till dem som kommer hit. Vi måste öppna dörren. Vi borde ha fackliga kurser på många språk, säger Daniel Eriksson, förtroendevald i Elettan och polsktalande.

El-ettan höll nyligen en skräddarsydd kurs för tio polska arbetare på deras hemspråk. Halva styrkan var redan medlemmar. Kursen vart ett hopplock av olika kurser där fokus kom att handla om det fackliga löftet, facklig historia samt ideologi och politik. Även ett pass i lag och avtal hanns med.
Kursen hölls på polska med kursmaterialet översatt till polska

Daniel Eriksson, aktiv inom Elettan, var kursledare tillsammans med Giggi Dytlow, som jobbar som assistent på Region mitt. Båda är polsktalande. Daniel växte upp i Polen innan han kom till Sverige som sexåring.
– Giggi gjorde ett grymt jobb, när hon översatte en hel del av kursmaterialet, säger Daniel.
Han fick mycket positiva erfarenheter av den här kursen.
– Det är viktigt att människorna kommer in och får samma förutsättningar. Kursen var fantastisk. Det var positivt att kunna titta på jämförelserna med situationen i Polen och Sverige. De har en annan verklighet och i Polen är den fackliga verksamheten så annorlunda.

För framtiden tycker han att det här är något som borde uppmärksammas på LO-nivå. Man skulle kunna ha fackliga kurser på olika språk över fackgränserna, menar han.
– Jag tror inte vi klarar det helt själva i Elektrikerförbundet. Det spelar ingen roll vilket fack man kommer i från. Den kurs jag hade var ju mer tvärfacklig, berättar Daniel, som menar att det måste finnas grundläggande fackligt material på andra språk.
Nu ska kursen utvärderas och kursdeltagarnas åsikter sammanställas innan man tar beslut om nya kurser. Redan innan kursen var halva styrkan medlemmar, och under kursen var det fler som gick in i Elektrikerförbundet.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se