Det stora skyddstoppet vid bygget av Mall of Scandinavia i Solna har delvis hävts efter skyddsronden på onsdagsmorgonen. 

Stoppet ligger kvar på våningarna sex och sju.

Mall of Scandinavia som ligger i anslutning till Friends Arena ska bli en mycket stor affärsgalleria. Ett tusental byggnadsarbetare, elektriker och målare jobbar på bygget.

På tisdagsmorgonen stoppade lokala skyddsombud från Byggnads och Elektrikerna verksamheten, samtidigt som målarna flyttades bort från arbetsplatsen.

– Vi plockar bort våra grabbar, så får vi se vad Peab gör, sa skyddsombudet Nikola Thimgren på tisdag morgon.

Under tisdagen och natten till onsdagen har man jobbat med utrymningsvägarna och efter morgonens skyddsrond kunde stora delar av bygget öppnas. Skyddsstoppet ligger kvar endast på våningsplan sex och sju i dag.

Nille Thorsell är arbetsmiljöansvarig inom Elettan och han är bekymrad över att man tvingats ta till två skyddstopp på grund av problem med utrymningsvägarna på samma bygge inom ett halvår.

– Jag skulle ha skämt ögonen ur mig om jag var ansvarig. Peab verkar ta det med en klackspark. De förstår inte problematiken, säger Nille Thorsell.

Niclas Brantingsson är pressansvarig på Peab.

– Vi ser allvarligt på det som inträffat. Vi har informerat de som arbetar med detta att det inte är acceptabelt. Vi ska följa de regler som finns, punkt, säger Brantingsson.

Enligt anställda gick Peab tidigt i morse ut med interninformation om att stoppet var hävt, trots att det inte varit någon ny skyddsrond. Hur kunde ni göra det?

– Det låter konstigt. Jag blir förvånad.

Det har nu blivit två skyddstopp under ett halvår, för att det inte finns säkra utrymningsvägar. Vad gör ni åt problemet?

– Vi har nu informerat det extra tydligt att det inte är acceptabelt. Jag tror alla fått besked att det är en viktig fråga, säger Brantingsson.

Per Eklund