• Kjell-Åke Romfors, brandmästare och befäl räddningstjänsten i Jönköping är nöjd med systemet där OR-ritningar och platsinformation kan förmedlas redan i bilen på väg ut till brandplatsen. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

– Vi tjänar mycket i tid med det här. På ett större objekt kan det röra sig om flera minuter vilket kan vara avgörande för händelseförloppet.

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security

 

 

Det säger Kjell-Åke Romfors, brandmästare räddningstjänsten Jönköping. Han åker som befäl ut på olycks- och brandplatser, men sitter också ofta på plats som inre befäl vilket innebär att han håller reda på och har överblick över vad som händer inom räddningstjänstens område.

 

På den platsen, i samma rum som SOS-larmcentral, följer han larmförloppen och på dataskärmskartor ser han de GPS-försedda brandbilarna på väg ut. Lite av spindeln i nätet och en viktig position, speciellt vid större insatser eller när det blir många larm samtidigt. Numera har han ytterligare en skärm med MLS uppkopplad till 10-15 byggnader med automatlarm i Jönköpingstrakten.
– Skärmen tänds upp när vi får ett larm, jag får upp en orienteringsritning och en klartext om var det är och jag ser vilken detektor som larmar. Då kan jag direkt härleda den operativa styrkan till rätt plats utan att den behöver gå via brandlarmscentral och OR-ritningar.

– I en stor komplex byggnad som Kinnarps exempelvis har vi flera angreppsvägar in i huset och nu kan jag styra dem till närmasta ingång, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Han kan också följa rökutveckling och händelseförlopp i takt med att fler detektorer börjar larma. Det ger en möjlighet att dirigera in rökdykare snabbare och säkrare väg och tidigare få ett hum om omfattningen av en brand.
– Sprider sig röken i byggnaden ser jag ju tidigt om det är fara på färde och kan eventuellt larma mer styrkor.
Även i insatsbilarna får man via surfplatta få upp samma ritningar och information. Efter två år är utvärderingen positiv även om det, tack och lov, inte varit några större bränder.

 

– Inte så mycket skarpa objektlarm, nej. Men däremot har ju larm gått och vi har varit med från början och lett in den operativa styrkan till plats. Det har funkat mycket bra, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Jan-Erik Johansson

 

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security