Åter har skyddsombuden tvingats stänga av arbetet på det stora bygget Mall of Scandinavia i Solna. Stopp gäller i första hand bristfälliga utrymningsvägar.

– Vi har utökat stoppet i dag. Det är samma som det var i november. Bristfälliga utrymningsvägar, dåligt skyltat och blockerade gångar. Block 3 är det enda som inte är stoppat. Stoppet gäller från 8.30 i dag, säger Nikola Thimgren, lokalt skyddsombud på Goodtech,

Stoppet som gäller stora delar av bygget på Mall of Scandinavia i Solna, har gjorts av de lokala skyddsombuden inom Elektrikerna och Byggnads. På arbetsplatsen arbetar totalt upp emot 1000 personer. Enligt uppgift har också målarna på bygget plockats bort av sin arbetsgivare.

– Vi hade en utökad skyddsrond på morgonen i dag och inget var åtgärdat. Det var värre än vi trott. Vi plockar bort våra grabbar, så får vi se vad Peab gör, säger Nikola Thimgren.

Bygget av Mall of Scandinavia har stoppats tidigare. Då också på grund av bristande utrymningsvägar. Det stoppet i november pågick under en dryg vecka.

Nille Thorsell, arbetsmiljöansvarig på Elettan och regionalt skyddsombud var med på en skyddsrond under måndagen. Och han är allvarligt  bekymrad.

– Jag var med på skyddsronden under måndagen och det fanns punkter från i november som inte var åtgärdade. Peab prioriterar inte arbetsmiljön, de skiter i arbetsmiljön, säger Nille Thorsell.

Han menar dock att den lokalt arbetsmiljöansvarige på Peab försöker åtgärda problemen.

– Men han är ensam. Han hinner inte med. Peab skulle behöva ha tio personer som arbetade med de här frågorna, säger Thorsell.

I fredags morse stoppades även arbetet för elektrikerna som jobbar vid ombyggnaden av Gallerian i Stockholms centrum.

Regionala skyddsombudet Daniel Eriksson gjorde skyddsstoppet efter att ha fått prover som visade att det fanns asbest i bland annat ventilationen.

Under måndagen hävde han stoppet på delar av bygget efter åtgärder från byggledningen.

– På en av huskropparna är stoppet släppt. Men på en huskropp fortgår arbetet och där är det ett stopp. Det är bekräftat att det finns asbest i fasade. Det huset är stort, men det jobbar inga elektriker där, säger Petter Johansson, regionalt skyddsombud som var på plats under måndagen.

Tidningen har sökt informationsansvarige på Peab utan framgång.

Per Eklund